Kultura
()
Bitnamuun: Kdo ima poškodovane čevlje?
Z metaforo čevljev skupina Bitnamuun pojasnjuje neenakosti v družbi. Foto: Plesni teater Ljubljana

Dodaj v

Čevlji kot metafora za stanje v družbi

Plesna predstava Kdo ima poškodovane čevlje?
24. junij 2009 ob 13:57,
zadnji poseg: 24. junij 2009 ob 20:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Plesna skupina Bitnamuun s sklicem na literata Prima Levija in njegovo delo Potopljeni in rešeni predstavlja predstavo o odnosu človeka do oblasti in sočloveka.

Predstava Kdo ima poškodovane čevlje?, ki so jo uprizorili v Plesnem teatru Ljubljana, vzpostavlja razliko med 'tistimi, ki so obuti' in ki delujejo znotraj družbe, in 'tistimi bosimi', ki kot izvržene živali ostajajo nekje zunaj. V vmesnem prostoru med obema skrajnostma najdemo ljudi s poškodovanimi čevlji, ki še niso vsega izgubili in za katere še obstaja možnost, da se vrnejo v življenje oziroma da prevzamejo lastno pobudo nad njim.

Sklicevanje na besede Prima Levija
Ob nastajanju produkcije so ustvarjalci prebirali Levijeve besede, med katerimi je tudi naslednji sestavek: "Gol in bos človek se počuti, kot če bi mu odsekali roke in noge, in je le nemočen plen. Oblačila, celo tista umazana, ki so nam jih razdelili, celo bedni čevlji z lesenim podplatom, so pičla, a nepogrešljiva obramba. Kdor jih nima, v sebi ne vidi več človeškega bitja, temveč golega, počasnega, bednega črva, ki leži na tleh in ve, da ga lahko vsak hip pohodijo."

Ustvarjalci predstave, ki se bo odvijala ob glasbi skupine Smetnjak in ki je nastajala pod mentorstvom Jane Menger in Borisa Kosa, so Matic Bobnar, Alja Bulič, Tanja Cirman, Nina Djekić, Katja Florjanc, Urša Kanjir, Bernarda Kristan, Urša Sterle, Ines Šimunić in Andreja Vezovnik; predstava je nastala v produkciji kulturno-umetniškega društva Ponor.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo