Gospodično Todd igra Vlatk a Oršanić, Rebeka Radovan (na fotografiji) pa gospodično Pinkerton. Foto: Cankarjev dom
Gospodično Todd igra Vlatk a Oršanić, Rebeka Radovan (na fotografiji) pa gospodično Pinkerton. Foto: Cankarjev dom

Opera italijansko-ameriškega skladatelja Giana Carla Menottija je nastala kot radijska komična operna enodejanka, prvič pa so jo izvedli leta 1939, ko so jo ameriški glasbeni kritiki sprejeli odlično. Pozneje je skladatelj opero predelal za odrsko izvedbo. Prvo uprizoritev je doživela leta 1941 in tudi ta izvedba je bila sprejeta z navdušenjem.

Ustvarjalci so v dogajanje na odru vpletli različne aktualne teme, s katerimi se v Sloveniji danes ne spopadamo nič manj, kot so se v ZDA leta 1939: predsodki, zatiranje čustev, predvsem seksualnih, medgeneracijski prepad in posledično prepričanje, da je pravilno le eno mnenje.

Kratka vsebina:
Gospodična Todd je pomembna osebnost majhnega mesta, katere ljubezensko življenje že skoraj štirideset let ne obstaja. Ima hišno pomočnico Laetitio, ki jo skrbi, da bi postala »stara devica« kot njena delodajalka. Nekega dne se na vratih pojavi popotnik Bob. Ženski, navdušeni nad fantovo lepoto, mu dovolita ostati pri hiši zastonj. Naslednjega dne jima opravljiva soseda pove, da je iz ječe ušel zapornik ...

Opera izpostavlja komično plat teh tematik. Uprizoritev bo izpostavila danes še kako aktualno tematiko medgeneracijskega prepada. Osamljena starejša gospodična Todd kot predstavnica stare, stroge šole in po lastnem mnenju trdnih moralnih načel se popolnoma zmede, ko se v njenem življenju pojavi predstavnik mlajše, svobodomiselne generacije.

Vlogo gospodične Todd je prevzela Vlatka Oršanić, gospodične Pikerton Rebeka Radovan, mlade in radožive Laetite po Katja Konvalinka. V vlogi privlačnega tujca Boba nastopa Rok Bavčar.

Opera, pod katere režijo se podpisuje Nana Milčinski, je nastala v produkcijo Slovenskega komornega gledališča ter koprodukciji Festivala Velenje, Cankarjevega doma in SNG Opere in baleta Ljubljana.

Premiera opere Zmikavt in stara devica
Premiera opere Zmikavt in stara devica