Sloviti kavč, ki ponazarja ustnice Mae West, tudi v Ljubljani. Foto: Foto: Gospodarsko razstavišče
Sloviti kavč, ki ponazarja ustnice Mae West, tudi v Ljubljani. Foto: Foto: Gospodarsko razstavišče
Dali je več kot umetnik - mož je postal dobro prodajana blagovna znamka. Foto: Foto: Gospodarsko razstavišče

Svetovno znani umetnik je na likovnem področju sinonim za nadrealizem, hkrati pa laično javnost že desetletja vznemirjajo tudi njegove ekscentričnosti v zasebnem življenju.

Pomemben del Dalijevega opusa sestavljajo upodobitve, ki so jih navdihnile literarne predloge. V večini primerov ne gre za ilustracije izbranih besedil, temveč najpogosteje za interpretacije, ki pripovedne elemente pojmujejo kot izhodišče likovne nadgradnje. Razpon besedil, ki so pritegnila umetnikovo pozornost, je zelo širok, saj sega od Biblije, klasikov starejše in moderne književnosti do manj znanih piscev.

V njegovem grafičnem opusu je tudi veliko tematskih serij, natisnjenih v skoraj vseh grafičnih tehnikah in z nakladami med 100 in 300 izvodi. Prav tako so po njegovih zamislih nastajali kiparski multipli, v posameznih primerih tudi do 1.000 odlitkov.

Dali je med letoma 1929 in 1938 formalno pripadal skupini nadrealistov, zbranih okrog Andreja Bretona, ves čas svojega dela pa je ostal navezan na teme in motive, ki razmerja med predmeti in pojavi umeščajo v območje sanj, nočnih mor in drugih nezavednih vzgibov onstran racionalnega dojemanja resničnosti.

Verjetno najpogosteje omenjana in tudi razstavljena je Dantejeva Božanska komedija, serija 100 lesorezov, ki so nastajali med letoma 1951 in 1960 in ustrezajo 100 spevom slavne pesnitve. V knjižni obliki so prvič izšli leta 1963, čeprav je bil izid sprva predviden ob 700-letnici pesnikovega rojstva leta 1965. Vendar pa je naročnik, italijanska vlada, od projekta odstopil zaradi ogorčenosti javnosti, da najznamenitejše literarno delo v italijanskem jeziku ilustrira Španec.

V nizu tematskih ciklov izstopajo Tauromachia (1968), Dalijevski konji (1983), Salomonova Visoka pesem (1971) in 12 Izraelovih plemen (1972). Ob serijah je nastala tudi vrsta posameznih grafičnih listov z motivi, ki niso vezani na tematske sklope ali literaturo.

Posebej plodna so bila za Dalijev grafični opus pozna 60. in zgodnja 70. leta preteklega stoletja. Tedaj je med drugim nastala Biblia Sacra, ciklus 105 litografij s svetopisemskimi motivi, ki se jim je umetnik posvetil med letoma 1963 in 1969 po naročilu svojega italijanskega prijatelja in mecena Giuseppeja Albaretta.

"Nadrealizem sem jaz"
Dali se je rodil leta 1904 kot Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí v katalonskem mestu Figueres, ki se mora danes predvsem umetniku zahvaliti za obisk trum turistov. Študiral je v Madridu, leta 1927 je odšel v Pariz, kjer se je srečal s Pablom Picassom in Andrejem Bretonom ter celotnim nadrealističnim gibanjem. Leta 1940 se je izselil v ZDA, osem let pozneje pa se je vrnil v Francijo. Nedvomno je ena osrednjih in najvplivnejših likovnih osebnosti 20. stoletja, čeprav so nekateri v njem zaradi že kar groteskne umetniške vizije prepoznali norca. Gojil je strast do zvezdništva in nekoč neskromno razglasil: "Nadrealizem sem jaz."