Kultura
(5)
V glavni vlogi blesti novinka Lene Cecilia Sparrok. Foto: Liffe

Dodaj v

Evropski poslanci z luxom nagradili Nečisto kri

Vse tri nominirance si lahko ogledate na Liffu
14. november 2017 ob 13:31
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Evropski poslanci so nagrado lux podelili skandinavski koprodukciji Nečista kri mlade švedske režiserke Amande Kernell, ki jo lahko vidimo tudi na letošnjem Liffu.

Švedsko-norveško-danska koprodukcija prinaša zgodbo o mladi predstavnici ljudstva Samijev oz. Laponcev, ki zaradi sanj o drugačnem življenju zapusti svojo skupnost, na poti do cilja pa se mora spoprijeti z rasizmom. Med nominiranci sta bila še filma 120 utripov na minuto in Vestern, ki sta prav tako v programu letošnjega ljubljanskega filmskega festivala.

Predsednik parlamenta Antonio Tajani je ob tem dejal, da ima nagrada vodilno vlogo pri promociji evropskega filma, ustvarjalne industrije ter kulturne in jezikovne raznolikosti. Opomnil je tudi, da bo prihodnje leto v EU posvečeno kulturni dediščini, kamor spadajo tudi filmi.

V okviru Filmskih dni Lux si je mogoče vse tri filme na posebnih projekcijah med oktobrom in decembrom brezplačno ogledati v vseh državah EU-ja. Brezplačne projekcije v Sloveniji je v okviru festivala Liffe omogočila Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Lani je lux prejela nemška filmska uspešnica Toni Erdmann.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
bruhnmici
# 14.11.2017 ob 17:39
90 % folka bi rabilo vsak svojega Tonija, da nas skalibrira.
Radenm
# 14.11.2017 ob 15:54
Nimam nič proti umetnosti kod družbeni kritiki, ampak raje imam dobrega stand-up komika kot sta bila Bill Hicks in George Carlin, ki nista ovinkarila.
Chopin
# 14.11.2017 ob 14:51
In to te moti el Cartel? Tazko ziveti non stop v svetu teorij zarot.
Ali si sploh pogledal film.
anny22
# 14.11.2017 ob 16:52
Vse drugo bi bilo presenečenje.
el CARTEL
# 14.11.2017 ob 13:36
takoj vedel - še preden sem pogledal film - da bo nekaj o rasizmu, multi-kultiu ali kaj, ko pa evropsko poslanci nagradijo.

to ali nekaj proti rusom.
Kazalo