Med novostmi letošnjega sejma je nova nagrada, in sicer bodo bralci izbrali najlepšo knjigo. Foto: EPA
Med novostmi letošnjega sejma je nova nagrada, in sicer bodo bralci izbrali najlepšo knjigo. Foto: EPA
Častna gostja letošnjega sejma je FInska: na sejmu se bo predstavilo 60 finskih avtorjev. Foto: EPA

Na sejmu, ki naj bi v Frankfurt letos pritegnil 300.000 obiskovalcev, se predstavlja okoli 7000 razstavljavcev iz okoli 110 držav, med njimi je tudi Javna agencija za knjigo. Sejem je v prvem delu namenjen le strokovni javnosti, v soboto in nedeljo pa bo odprt za širše občinstvo.

Letošnji frankfurtski knjižni sejem bo ponudil 3500 dogodkov, kar je več kot kdaj koli doslej. Na njem pričakujejo številna znana imena, kot so Ken Follett, Paulo Coelho, David Nicholls, Martin Walker, Herta Müller, Rafik Schami, Nino Haratischwili in Alessandro Baricco. Častna gostja Finska bo na sejem pripeljala približno 60 avtorjev.

Ena osrednjih tem letošnjega sejma bo sožitje objavljanja na spletu in tiskanja knjig, saj se na sejmu vsako leto več razstavljavcev posveča elektronskim knjigam in platformam, na katerih pisci sami objavljajo svoja dela.

Da bi se avtorji lahko srečevali med seboj, in ne le z občinstvom, so organizatorji zasnovali Salon avtorjev, v katerega bralci in založniki ne bodo imeli vstopa, med novostmi letošnjega sejma pa je Poslovni klub, v katerem se bodo srečevali različni strokovnjaki iz panoge.

Na sejmu bodo podelili okoli 50 nagrad, nova nagrada je najlepša knjiga po mnenju bralcev.

Pester nabor slovenskih založnikov
Na slovenski stojnici bo predstavljena najnovejša produkcija po izboru založnikov, s kresnikom nagrajeni avtorji Tadej Golob, Drago Jančar, Andrej E. Skubic, Goran Vojnović in Davorin Lenko ter avtorji, ki so zaradi različnih dosežkov v zadnjem obdobju ali pomembnih obletnic deležni posebne pozornosti: Gabriela Babnik, Nataša Kramberger, Frane Milčinski - Ježek, Boris Pahor in Vitomil Zupan. Slovenska stojnica bo že peto leto zapored gostila tudi mrežo Traduki.

Na predvečer začetka sejma so nemški knjigotržci tradicionalno podelili nagrado za najboljši nemški roman. Prejel jo je Lutz Seiler za roman Kruso. Več o tem preberite tukaj.