Svoje glasbeno izobraževanje je po končani akademiji za glasbo v Rigi nadaljevala na Dunaju in v ZDA. Foto: EPA
Svoje glasbeno izobraževanje je po končani akademiji za glasbo v Rigi nadaljevala na Dunaju in v ZDA. Foto: EPA
Latvijska pevka velja za eno najbolj priznanih opernih pevk današnjega časa. Foto: EPA

Na koncertu opernih arij v Cankarjevem domu jo je spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Karla Marka Chichona. Poslušalci so lahko prisluhnili arijam iz oper Devica Orleanska, Samson in Dalila, Kraljica iz Sabe in Carmen.

V Rigi živeča operna diva se je rodila leta 1976, z glasbo pa je obkrožena že vse življenje, saj so glasbeniki tudi starši. Oče je zborovodja, mama pa profesorica petja na latvijski akademiji za glasbo. Tudi sama je petje študirala pri svoji materi, potem pa se je glasbeno izobraževala še na Dunaju in v ZDA.

Njen vzpon med najboljše operne pevce v Evropi se je začel z zmago na finskem pevskem tekmovanju Mirjam Helin leta 1999, od debija na Salzburškem poletnem festivalu leta 2003 pa redno nastopa na najbolj priznanih odrih po vsem svetu. Garanča je nedavno začela veliko evropsko turnejo za promocijo svojega najnovejšega albuma Romantique, so zapisali organizatorji festivala.
Sami superlativi za latvijsko pevko
O glasu Garanče pravijo, da je mehak, svilen in vznemirljiv, hkrati pa ga odlikuje presenetljivo zaokrožena zrelost. Toda tisto, v čemer izstopa, je njena nepriučljiva sposobnost, ki povzroča kurjo polt in odrasle moške pripravi, da ji jedo z roke, so zapisali v britanski reviji za klasično glasbo Grammophone.

Karel Mark Chichon, pevkin mož, s katerim ima dva otroka, hčerko Cristino Sofio je rodila januarja letos, je glavni dirigent nemškega radijskega filharmoničnega orkestra Saarbrücken Kaiserlautern in redni gost vodilnih svetovnih orkestrov ter opernih hiš.

Zaradi slabe vremenske napovedi je pevka namesto na odprtem prizorišču na Kongresnem trgu navdušence s svojim glasom razvajala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Organizatorji so sporočili, da že kupljenih vstopnic za prizorišče Kongresni trg ni treba zamenjati.

Za pokušnjo lahko prisluhnete eni njenih starejših izvedb Habanere iz Bizetove opere Carmen, ki jo je zapela tudi v Ljubljani: