Kultura
Knjige
Ministrstvo za kulturo od Javne agencije za knjigo zahteva drugačen način izplačevanja subvencij, 30 odstotkov subvencije avansno, 70 odstotkov po izvedeni obveznosti. Foto: EPA
Renata Zemida
Način izplačil, h kateremu poziva ministrstvo, po po besedah direktorice Jaka Renate Zamida za polje knjige neznosen in tudi pri tako nizkih subvencijah iracionalen. Foto: Val 202/Jože Suhadolnik
Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za kulturo je v odzivu na obtožbe zapisalo, da s omorali opozoriti na kršitve, da so agenciji dali leto dni časa, da uskladi izplačevanje subvencij z zakonom, a da tega ni storila. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Jak: Drugačen način izplačevanja subvencij založbam je iracionalen

Predlagali ustrezno novelacijo zakona o Jaku
16. maj 2018 ob 13:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po besedah direktorice Javne agencije za knjigo (Jak) Renate Zamida je drugačen način izplačevanja subvencij, ki ga od agencije zahteva ministrstvo za kulturi, iracionalen. Meni, da so potrebne spremembe zakona o Jaku glede izplačevanja sredstev, da bi lahko založniki nemoteno poslovali.

Ministrstvo za kulturo je lani Jak opozorilo na javnofinančno zakonodajo, ki ne dovoljuje izplačila 70 odstotkov subvencije avansno in 30 odstotkov šele na podlagi izstavljenih in predloženih računov o izvedeni storitvi.

Opozorili so, da morajo biti odstotki obrnjeni, in jih pozvali, naj finančno poslovanju uskladijo z veljavno zakonodajo. Za to so imeli leto dni časa. Agencija je to skušala popraviti z novimi pogodbami, a izplačila še vedno niso bila skladna z zakonom, na kar je aprila letos ministrstvo ponovno opozorilo.

Zakon dovoljuje le 30 odstotkov subvencije avansno in takšna možnost izplačil je mogoča le za društva, zasebne zavode in druge nevladne organizacije. Predplačila pa niso dovoljena za gospodarske družbe, kar je večina založb. Zanje obstaja le možnost izplačil v več obrokih skozi vse leto, kar sicer velja za vse pogodbenike, a bi to po prepričanju direktorice Jaka privedlo do birokratskega kaosa.

"Zakon meče vse v isti koš"
Po prepričanji Renate Zamida izraža način izplačil, h kateremu poziva ministrstvo, neutemeljeno nezaupanje v producente na področju knjige v javnem interesu. Takšen način je za polje knjige neznosno "in tudi pri tako nizkih subvencijah iracionalno", pravi. Zakon o izvrševanju proračuna po njenih besedah vse meče v isti koš, pogoji so enaki tako za založnike kot denimo za gradbince.

Jak kot izjema, za katero velja drugačna dinamika
Agencija za knjigo je zato ob drugem opozorilu ministrstvu predlagala, da bi zakon to področje opredelil "kot posebno izjemo, za katero velja drugačna, enostavnejša in prijaznejša dinamika izplačil odobrenih sredstev, podobno, kot je v Zakonu o Slovenskem filmskem centru za specifično področje filma uveljavljena ustrezna dinamika izplačil filmskim producentom".

Ministrstvo za kulturo je v odzivu na obtožbe založnikov, nevladnih organizacij in Jak, ki so sledile opozorilu o kršitvi zakonodaje, o katerem je v torek poročal časopis Delo, zapisalo, da so bili dolžni opozoriti na kršitve, da so agenciji dali leto dni časa, da uskladi izplačevanje subvencij z zakonom, a da tega ni storila.

"Trditve Jaka so v nasprotju s prizadevanji ministrstva za ureditev področja knjige"
Pričakovali bi, da bi pobudo za spremembo zakona o Jaku agencija, "ki je vedela, kakšne bodo posledice spremenjene dinamike izplačil", dala že ob prvem obvestilu o nepravilnostih. Zagotovili so, da novelo zakona o Jaku sicer podpirajo, a da tekoče poslovanje omogoča že veljavna zakonodaja. Zato zanikajo navedbe, da le stoodstotno avansiranje njihovega programa omogoča obstoj založnikov, ter da vzporednice, ki jih društvo Asociacija išče pri drugih državnih organih, ni mogoče primerjati s problematiko izplačil založnikom.

"Na ministrstvu za kulturo ne moremo sprejeti trditev, da želimo škodovati slovenski književni in revijalni produkciji, saj so te trditve v popolnem nasprotju s prizadevanji ministrstva za ureditev področja knjige, še posebej na področju reševanja Mladinske knjige ter za uspešno izvedbo projektov na področju knjige, kot sta na primer Slovenija kot častna gostja v Frankfurtu in Bologni," so sklenili.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Lara Craft
# 16.05.2018 ob 21:11
Očitno JAK posluje nezakonito, kar je po mojem nedopustno. Gre za davkoplačevalski denar in ne vidim razloga, zakaj zahteva po dokazilih o upravičenih stroških ni na mesto. Če prav razumem, lahko sredstva dobijo v več obrokih. Prepričana sem, da tudi založbe ne plačujejo svojim izvajalcem 70 % ali celo 100 % avansov, ampak krepko preverijo ali so ti res naredili, za kar naj bi bili plačani. Zakaj bi se država torej morala obnašati manj gospodarno z našim denarjem?
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 20:09
@Tuljava,
kar si zapisala, drži. Vendar bi od gospodarskih družb pričakoval, da bodo zagonski kapital za projekt že imele, saj so - za razliko od društev in drugih nevladnih organizacij - pač gospodarske družbe?
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 09:59
Gospodarske družbe pa bodo tako še bolj nemotivirane za izdajanje zahtevne in težje prodajljive literature, čeprav so lastnice glavne distribucijske poti: praktično vseh slovenskih knjigarn.

Menim, da je nemotiviranost za prodajo izvirnih slovenskih knjig prej kot ne izgovor, kajti gospodarske družbe, kolikor jih pač je, si seveda želijo živeti v najboljšem od obeh svetov, kar pomeni krašenje z zaslugami za izdajanje domačih (nekomercialnih) del in državne subvencije. Zato pa je Beletrina, recimo (sem šel preverit), zavod in ne gospodarska družba, da ni deležna teh očitkov.

Kaj se je zgodilo z obljubami o ustanovitvi državnega distribucijskega centra?
magnapurga
# 16.05.2018 ob 20:22
@makaronček - večina založnikov v javnem interesu, torej založnikov neposredno financiranih knjig, ni gospodarskih družb. Člani društev jemljejo hipoteko na lastna stanovanja, da knjige izidejo. Gospodarske družbe pa bodo tako še bolj nemotivirane za izdajanje zahtevne in težje prodajljive literature, čeprav so lastnice glavne distribucijske poti: praktično vseh slovenskih knjigarn. Že zdaj od takih knjig iztržijo manj kot od komercialnih ...
Tuljava
# 16.05.2018 ob 15:22
Problem je v tem, da moras kot npr. zaloznik ali pa po drugi strani kot npr. sportno ali gasilsko drustvo projekt speljati v celoti, zaloziti in si pri banki sposoditi 10-50.0000 €, odvisno od teze projekta, sele po koncni realizaciji pa dobis tistih 30% subvencioniranih. In tukaj je problem, ker nimas zagonskega kapitala ampak se moras najprej zadolziti, kar pa je zelo tezko. Danes ti ne dajo banke kar tako na lepe oci kredita, sploh ce si majhna riba. Sploh pa tudi financiranje take vsote stane med 1000 in 2000€. V realnosti se zalaga s svojim lastnim kapitalom pa naj bo to kultura ali sport, s katerim se pa potem z lahkoto poistoveti celotna nacija. Ko je treba pa mosnjicek odpreti se pa zapletes v birokratsko kolesje.
magnapurga
# 23.05.2018 ob 13:50
@makaronček: "Kaj se je zgodilo z obljubami o ustanovitvi državnega distribucijskega centra?" Založniki so bili enoglasno proti. In še če bi bili za, saj vemo, da so proti vsemu državnemu skoraj enoglasno proti skoraj vsi drugi.
kingeston
# 21.05.2018 ob 15:21
Če malo obrnem vprašanje, kaj se je v prid društvom in nevladnikom bistvenega spremenilo z obstojem Javne agencije za knjigo?

morda zaposlitev za par teh pijavk in 'nevladnikov'?
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 10:01
Če malo obrnem vprašanje, kaj se je v prid društvom in nevladnikom bistvenega spremenilo z obstojem Javne agencije za knjigo?
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 15:01
Tale članek je hermetično skrpucalo, ki navadnemu bralcu ne pomeni nič.
V njem recimo ne izvemo, zakaj se sploh omenja Asociacija, pa še polovico drugih reči ne.

Kar zadeva spoštovanje zakonodaje, itak, da se ta ne spoštuje.
Zakaj pa bi se, saj ni nobenih sankcij, dokler tečejo stvari velikim v prid.
kingeston
# 16.05.2018 ob 15:26
sploh ne rabim brati članka da vem da je treba subvencije ukinit, ker je to kraja mojega denarja in podpiranje lenobe 'kulturnikov' z zvezami.
podn od podna.
Kazalo