Po Beethovnu se je število bernardincev precej povečalo. Foto: Reuters
Po Beethovnu se je število bernardincev precej povečalo. Foto: Reuters

Priljubljenost hollywoodskih filmov o psih vpliva na priljubljenost posamezne pasme tudi do deset let, kaže nova študija, ki so jo naredili ameriški in britanski raziskovalci. Pod drobnogled so vzeli podatke Ameriške kinološke zveze, poroča Guardian.

Analiza podatkov je pokazala občutno povečanja števila dalmatinčkov po letu 1985, ko je na velika platna prišel film 101 Dalmatinec, enako pa se je zgodilo tudi leta 1989 s filmom Turner in Hooch, ki je močno povečal priljubljenost francoskih mastifov. Kot kaže študija, sta uspeh filma in priljubljenost pasme premosorazmerni: bolj kot je bil uspešen film, dlje so se ljubitelji psov odločali, da si omislijo štirinožca določene pasme.

Ta trend je bil še bolj izrazit v zgodnejših desetletjih 20. stoletja, ko je bilo posnetih manj filmov in je bila konkurenca za gledalčevo pozornost veliko manjša, saj ni bilo spleta, so v izsledkih zapisali raziskovalci univerze v Bristolu, univerze City University of New York in univerze Western Carolina University, ki so pod drobnogled vzeli 89 filmov, posnetih do leta 2005, v katerih so psi igrali pomembno vlogo.

Kar naenkrat množica staroangleških ovčarjev
Potem ko so leta 1943 otroci (in tudi) odrasli hlipali ob ganljivem Lassie se vrača, se je priljubljenost škotskih ovčarjev občutno povečala: prijave lastništva škotskih ovčarjev so se povečale za kar 40 odstotkov. Število registracij staroangleških ovčarjev se je po letu 1959, ko je v kino prišel Disneyjev film The Shaggy Dog, podvojilo. Podobne skoke so ugotovili tudi pri dalmatincih in bernardincih po uspešnicah 101 Dalmatinec in Beethoven.

Druga plat, ki jo izpostavlja študija, je vloga Hollywooda pri "usmerjanju" morebitnih lastnikov psov: filmi namreč promovirajo le določene pasme, ki pa so pogosto pasme, ki imajo največ genetskih težav.

Hal Herzog, eden od avtorjev študije, ocenjuje, da pasme z bolj zaželenim obnašanjem, daljšo življenjsko dobo in manj genetsko prenosljivimi okvarami niso postale bolj priljubljene. "Spremembe lestvice priljubljenih pasem oz. na splošno ljubljenčkov so prej odraz sprememb v modi kot izbire na podlagi značilnosti posameznih živali."

"Če ljudje množično kupujejo pse, ker se pojavljajo v filmih, je to za pse lahko zelo negativno. Naše prejšnje raziskave so pokazale, da so najbolj priljubljene pasme sorte ravno tiste, ki imajo največ genetskih sprememb," je ob tem dejal bristolski antropolog Alberto Acerbi.

V nekaj desetletjih se je vpliv filmov, v katerih so nastopali psi, zmanjšal, deloma tudi zaradi dejstva, da je znotraj filmske industrije večja konkurenca. Do leta 1940 so na primer v povprečju posneli manj kot en film s psom na leto, leta 2005 pa že sedem na leto. Tako nobeden od "pasjih" junakov ni več deležen izjemno velike pozornosti.