Kot pojasnjujejo na Festivalu Ljubljana, nameravajo v prihodnjih letih celovito obnoviti kompleks Križank. Foto: RTV SLO/K. K.
Kot pojasnjujejo na Festivalu Ljubljana, nameravajo v prihodnjih letih celovito obnoviti kompleks Križank. Foto: RTV SLO/K. K.
Lutkovno gledališče
V Lutkovnem gledališču Ljubljana želijo med drugim zagotoviti stalno ponudbo lutkovnih predstav za odrasle ter mednarodno izmenjavo produkcij in znanj. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Goran Injac, umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča in Tibor Mihelič Syed, direktor Slovenskega mladinskega gledališča
Po besedah direktorja Slovenskega mladinskega gledališča Tiborja Miheliča Syeda je med cilji tudi pridobivanje novega občinstva. Načrtujejo še razviti abonmajski sistem z dodano vrednostjo, poskrbeti za reševanje prostorskih težav, urediti okolico in skupaj s Pionirskim domom omogočiti dostop gibalno oviranim obiskovalcem. Foto: Luka Kaše/SMG

Festival Ljubljana, ki si bo tudi v obdobju 2016-2020 prizadeval organizirati festivalski program na najvišji kakovostni ravni, med drugim načrtuje celotno obnovo kompleksa Križank. Svoj program bo širil na različne lokacije, zato bo poletno dogajanje poleti potekalo tudi na ladjicah po Ljubljanici. Tudi v prihodnjih petih letih bo njihovo družbeno odgovorno ravnanje temeljilo na vzgajanju bodočega občinstva kulturnih prireditev. Cilj je ohranjati tradicijo in visok ugled Ljubljane na svetovnem zemljevidu festivalskih mest in bogatiti turistično ponudbo mesta.

Organizatorji napovedujejo strokovno vodene delavnice za otroke in mladostnike, ki so za številne udeležence prvi stik s kulturo in umetnostjo. Še naprej bodo zagotavljali dostopnost različnih zvrsti kulturnih programov najširšemu krogu obiskovalcev s primerno cenovno politiko. Brezplačno si bo mogoče ogledati vse prireditve v okviru Mladih virtuozov in nekaj koncertov Slovenskih glasbenih dni, gibalno ovirane osebe pa si bodo lahko brezplačno ogledale vse prireditve Festivala Ljubljana.

Manj premier, večje število ponovitev in gostovanj
Lutkovno gledališče Ljubljana, ki se med drugim pripravlja na praznovanje 70-letnice obstoja (ustanovljeno je bilo leta 1948), novo strategijo snuje na dozdajšnjem vodilu dostopnosti in kakovosti gledališke produkcije. Ključni premik bi pomenila napoved zmanjšanja obsega premier, ki bo omogočila večje število ponovitev in gostovanj. Zadali so si tudi pripravo manjših, fleksibilnih produkcij, s katerimi bi lahko prodrli tudi na območja, od koder je zaradi oddaljenosti obisk predstav v gledališču cenovno otežen.

Po besedah direktorja Uroša Korenčana se zadnji ukrep navezuje na smernice kulturne vzgoje, kot je predlagana v novi strategiji razvoja kulture v Mestni občini Ljubljana. Poleg tega so si začrtali nadaljnje uveljavljanje gledališča v tujini in krepitev mednarodnega mreženja.

Zlata palčica tudi za vrtce in šole
Še naprej bodo organizirali festival Lutke in festival Zlata paličica, ki ga želijo nadgraditi v platformo gledališke ponudbe za vrtce in šole. Pomembna festivalska novost pa bo nova in drugačna programska podoba BiTeatra, ki se bo preusmeril v sodobno lutkarstvo in interdisciplinarnost. V tem okviru bi poleg novih produkcij radi zagotovili tudi stalno ponudbo lutkovnih predstav za odrasle in mednarodno izmenjavo produkcij in znanj.

SMG z drznejšo programsko profilacijo
Slovensko mladinsko gledališče postavlja v središče svoje strategije bolj unikatno in drznejšo programsko profilacijo v primerjavi s konkurenčnimi gledališči. Zadali so si bolj kontinuirano delovanje v mednarodnem okolju, spodbujanje mladih ustvarjalcev na področju uprizoritvenih umetnosti in izboljšanje javne podobe. Med zastavljenimi cilji je še pridobivanje novega občinstva, zato načrtujejo razvoj abonmajskega sistema z dodano vrednostjo. Poskrbeti nameravajo za reševanje prostorskih težav, urediti okolico in skupaj s Pionirskim domom omogočiti dostop gibalno oviranim obiskovalcem.