Kultura
Miri Sorvino je njenega oskarja prinesla stranska vloga v filmu Mogočna Afrodita Woodyja Allena. Danes pravi, da verjame Dylan Farrow in da je bil Allen "včasih njen junak". Foto: Reuters
S Quentinom Tarantinom leta 1997. Foto: Reuters
Decembra lani je Peter Jackson v kontekstu afere #MeeToo priznal, da v preteklosti ni hotel delati z igralkama Ashley Judd in Miro Sorvino, češ da je verjel "kampanji blatenja" o tem, kako težavni in problematični sta obe umetnici; te govorice je seveda sprožil in podžigal Harvey Weinstein. Obe sta bili na neki točki v igri za vlogi v Gospodarju prstanov, a na koncu nista dobili vloge. Foto: Reuters

Dodaj v

Mira Sorvino ostala brez vloge po incidentu spolnega nadlegovanja

Nov delček v mozaiku dogajanja v hollywoodskem zakulisju
13. julij 2018 ob 11:39
Los Angeles - MMC RTV SLO

Oskarjevka Mira Sorvino je spregovorila o neprijetni izkušnji avdicije za filmsko vlogo, na kateri se je ugledni režiser do nje vedel neprimerno. Prepričana je, da vloge ni dobila, ker ni bila dovolj dovzetna za njegovo osvajanje.

Igralka Miro Sorvino je ena od mnogih, ki so s svojimi razkritji izkoriščanja in nadlegovanja, ki jih je zagrešil Harvey Weinstein, pomagale vzpostaviti in zagnati kampanjo #MeToo. Ko je pred kratkim gostovala v podkastu, ki ga pripravlja Zveza tujih novinarjev v Hollywoodu (HFPA), se je spomnila neprijetne izkušnje z avdicije, ob kateri je pred leti ostala brez besed.

Igralka režiserja ni poimenovala z imenom in priimkom, je pa razkrila, da je je oskarjevec, ki "slovi kot aktivist za pravično družbo", v sklepnem krogu avdicij za njegov naslednji film rekel: "Veš, ko te gledam, si ne morem kaj, da moje misli ne bi odtavale od umetniške k seksualni sferi."

"Mislim, da sem samo zazijala in da je bil moj molk oglušujoč," je svojo reakcijo popisala Sorvinova. Njene igralske kolegice so jo sicer že pred to izkušnjo ob različnih priložnostih posvarile, da "bo morala spati z različnimi ljudmi, če bo hotela napredovati v svoji karieri".

Danes je igralka prepričana, da na koncu vloge ni dobila, ker je bila njena reakcija na režiserjevo pripombo preveč neprijazna.

Prva negativna izkušnja pri šestnajstih
V resnici je imela takrat za seboj že vsaj eno zelo travmatično izkušnjo. Ko je imela pičlih šestnajst let, je prišla na avdicijo za neko grozljivko; direktor kastinga jo je nato zavezal na stol, jo prijemal tako grobo, da ji je pustil modrice, in ji zamašil usta.

"Pri vsem skupaj sem sodelovala, ker sem skušala biti prestrašena za vlogo," se spominja. "Na koncu mi izvleče čep iz ust in reče: Pa oprosti za kondom.' Torej mi je v grlo zatlačil kondom ... To je bila ena mojih prvih izkušenj z igralsko industrijo." Takrat je predvidevala, da mora dokazati svojo žilavost in da situacija ni nič nenavadnega. "Takrat sem bila premlada, da bi sploh vedela, kakšen okus ima kondom. Ampak bilo je tako zelo neprimerno; zakaj direktor kastinga na avdicije sploh prihaja s kondomi v žepih?"

Mira Sorvino je bila ena od več ducatov žensk, ki so javno razkrile svoje izkušnje s Harveyjem Weinsteinom, ki sta ga lani jeseni razkrinkali dve odmevni reportaži v The New Yorkerju in New York Timesu. Igralka je napisala gostujočo kolumno za The Hollywood Reporter, v kateri pravi, da jo je pred hujšim Weinsteinovim nadlegovanjem prav gotovo "rešila" njena takratna zveza s Quentinom Tarantinom. "Takrat sem bila samo hvaležna, da je bil Quentin moj zaščitnik. Harvey je pri meni nehal poskušati, ker ni hotel težiti punci svojega najbolj cenjenega režiserja".

Weinstein bo dokazoval svojo nedolžnost
V ponedeljek se je Harvey Weinstein pred sodiščem izrekel za nedolžnega v zvezi z novo obtožbo, da je žensko v New Yorku leta 2006 prisilil v spolno dejanje. Na svobodi je ostal po zaslugi milijonske varščine, ki je bila izrečena (in plačana po njegovem prvem zaslišanju, ko je sodišče slišalo obtožbe dveh drugih žensk. Pred sodnika se bo moral vrniti 20. septembra, do takrat pa lahko počaka v Connecticutu, kjer je nastanjen.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
sisoruen
# 13.07.2018 ob 14:31
Gre za družbene prakse, ki znova vzpostavljajo lov na čarovnice in omejujejo svobodo govora. To, da ena odrasla oseba drugi odrasli osebi ne sme jasno povedati, da jo/ga spolno praivlači, je poseg v svobodo govora. In zakaj naj bi bila svoboda govora bolj omejene glede tem, ki se tičejo seksualnosti, kot je to primer ko gre npr. za politiko, vero in druga prepričanja? Zakaj potem ne spet uvesti "verbalni delikt" iz komunističnih časov, ali "blasfemijo"?

Drugo pa je spet to prepričanje, da ni dobila vloge, ker pač ni pristala v neke spolne igrice. To govorjenje na pamet je nespoštljivo vsaj do tiste osebe, ki je na koncu vlogo dobila, ker seveda implicira ravno to, da je vlogo dobila zgolj zato, ker je očitno tega režiserja spolno, kakorkoli že, zadovoljila.

Da seveda o tem, da to sploh ne bi bila novica, če bi šlo za moškega, ki bi bil enako obravnavan s strani ženske, niti ne govorim. Ta patriarhalni paternalizem je res presegel vse meje zdravega razuma.
gesan
# 13.07.2018 ob 12:40
Melania naj sama pove, če si upa, kako je to, ko se giblješ med takimi, ki si domišljajo, da lahko počno kar jih je volja.
dijobono
# 13.07.2018 ob 16:18
@anomis

sem ženska in do sedaj nisem imela težav z izsiljevanjem na delovnem mestu, se pa dnevno srečujem s takšnimi izjavami in ne vem zakaj bi mi povzročale kakršnekoli travme.

Sem pa mnenja, da moški (direktor, lastnik podjetja itd...) lahko zaposli katerokoli ali katerega koli hoče, razen v javni upravi. Če se bo odločil za tisto, ki bo podlegla njegovemu namigovanju in ne tasposobne je to njegova stvar in pravica, vendar je ta odločitev tudi slaba za njegovo podjetje. Jaz za takega človeka nebi delala. Če pa si ti bila že pred podpisom pogodbe o sodelovanju, bi ga lahko tožila vsaj za odškodnino, ker je odstopil od nameravanega posla.

Težava v današnjem svetu postaja, da gre se za to, da sedaj ženske 'nadlegovanje' štejejo že skoraj vse in so rade 'žrtve nadlegovanja', posledično pa bodo moški postali previdni, negotovi in po freudovsko kastrirani...razen priseljencev ker naših pravil ne poznajo (oz. mislijo, da si majo pravico katerokoli žensko, ki se nastavlja, vzet).
sisoruen
# 13.07.2018 ob 16:04
"Ženske ne dobijo vloge ali službe na katerih koli drugih področjih, če niso za seks."

Takšna posplpševanja so butalščine za butalce, predvsem tiste feministično usmerjene. In takšnih primerov je ravno toliko kot npr. primerov, da nekdo ne dobi službe iz nekih xy subjektivnih razlogov delodajalca, pa seveda iz tega nihče ne dela panike.

Nadalje, nihče tudi ne dela panike iz tega, da neka oseba moškega spola ne dobi službe zato, ker pač ni privlačna ženska. Skratka, tvoja omejenost gre tu v dve smeri, prvič potenciraš en aspek preko vseh razumnih meja na osnovi povsem nelogičnega argumenta, torej, meni se je to zgodilo, torej se dogaja vsem ženskam in drugič, povsem slepa si za primere, ki funkcionirajo ravno v obratni smeri, torej ženskam dajejo prednost zato, ker so ženske.

In spet, ker ti subjektivno smatraš, da projekta nisi dobila zato, ker nisi pristala na kdo ve kaj, potem bo to že tako, a ne? In smo pač tam, ko neko subjektivno dojemanja postane objektivna resnica zato, ker gre za dojemanje ženske v kontekstu, na katerega se lahko prilepi etiketa seksualnosti.

Ja, in je zelo priročno, ko baje dokazov ne moreš imet, potem si pač lahko izmišljaš na pamet, kot ti srce poželi. :D Skratka, ne štekaš, da postajamo družba, v kateri, ko gre za takšne primere, dokazi sploh niso pomembni. :D Pomembno je le to, da ženska nekaj dojema kot nadlegovanje in to je potem pač nadlegovanje. :D Spet, zakaj nimamo istih vatlov ko gre za ostale zadeve? Vse skupaj pač postaja stereotip in ti si tipična žrtev tega, torej posploševanja, ki ima učinek v tem, da mora na koncu obtoženi dokazovati, da ni kriv, ne pa obratno. :D

"Prav je, da ustvarimo klimo, v kateri se o teh stvareh govori, in najbolj prav je, da takšna dejanja obsojajo tudi moški."


Lep primer tega, o čem govorim. Kakšno vezo ima tu moški spol? A morda biti moški pomeni imeti kaj manjši občutek za pravičnost, za to, kar je prav in narobe itd? :D Izvajaš tipično feministični seksizem, pa se seveda tega sploh ne zavedaš, ker seveda živiš v svojem seksističnem stereotipu, ki vse, ki se ne strinjajo s stvojim seksizmom označuješ z šovinistom. Tipično za današnji čas. :D

Skrakta, čas je, da se to ustavi, ker dejansko to postaja najhujši problem svobode posameznika v današnji družbi.

In to tvoje nabijanje o tem, kako sem revež ranjen od ne vem katere ženske je spet tipičen simptom zblojene seksistke, ki ne loči med pravicami žensk, ki jih vedno in povsod podpiram, dokaz za to so tudi komentarji na tem portalu in med seksističnimi privilegiji osnovanimi bodisi na moškem ali ženskem spolu. Patriarhalnemu paternalizmu je pač treba narediti konec, ker uničuje zdravo, enakopravno in svobodno razmerje med spoloma.

"Zato tudi tuliš, da v primeru izsiljevanja s strani ženske nihče ne bi niti trznil. Zakaj neki ne. Problem je le v tem, da je teh primerov manj in da moški, ki so žrtve ženskega nasilja, ne spregovorijo o tem, ker jih je sram še bolj kot je sram spregovorit ženske, zaradi česar pride potem do takšnih izbruhov nesnage na plano. Ker se v slogi, skupinsko, vsi počutijo bolj močne, da spregovorijo."

LOL Vidiš, kako znaš seksistično relativizirat, enako kot to počnejo moški šovinisti na drugi strani. Torej, ni ti jasno, da si ti zgolj zrcalna slike tega, kar današnji feminizem nasploh je. :D

In to je problem, torej to, da tu ne gre za zaščito pravic žensk, ampak za stigmatizacijo moškega spola. :D Tvoje nabijanje je reducirano zgolj na to in nič drugega. Tipično. :D
DAbears
# 13.07.2018 ob 13:35
Dokler dobivajo miljoncke nic ne jokajo pol ko so pa stare in grde pa jok in stok
Trump ma 10000% prav ce mas miljone in moc mas lahko vsako na tem svetu pa ni vazno kako grd si ali star
dijobono
# 13.07.2018 ob 16:48
Pa še neki...vse te attention whores, k so 'travmatizirane' s svojim obnašanjem posledično onemogočajo, da bi se dejanske žrtve nadlegovanja, izsiljevanja in spolnega nasilja jemalo resno, zaradi česar so deležne manj pomoči, kot bi jo morale dobiti.
generacija56
# 13.07.2018 ob 15:07
Sem že mislil, da bom izginil, kot v filmu Ferenheit 451 na grmadi kulture, a sem presenečen...
anomis
# 13.07.2018 ob 14:58
@sisouren:

Ja, tako je. Ženske ne dobijo vloge ali službe na katerih koli drugih področjih, če niso za seks. To sem doživela tudi osebno. Izgubila sem projekt, ki mi je bil že dodeljen, le pogodba še ni bila podpisana, ker na sestanku za podpis pogodbe nisem pritegnila očitnemu in jasnemu osvajanju z večernik zmenkom pri pezdetu doma. Reference ne štejejo nič. Poznam primere, ko bolj usposobljene osebe niso dobile dela v priemrjavi s popolnimi amaterji, ker niso ugodili muham vodjem projekta (ne le seksualnim, lahko je šlo tudi za politična novačenja ipd.) Vse se odvija verbalno, rekla - kazala, tako da ne moreš praktično nič, ker pokvarjenci valjda obstožbe zanikajo in na laž postavljajo žrtev tako, da pač sami lažejo. Zato je zelo prav, da se o tem na ves glas govori in spreminja prakso. Kako? Tako da si izsiljevani upajo spregovorit, čeprav nimajo dokazov, ker dokazov sploh ne moreš imet. Tudi če bi hodil na sestanke naokrog s snemalcem v žepu, se na sodišču to tretira za nelegalno pridobljene dokaze z nelegalnim prisluškovanjem (poznam primer zavrnjenih posnetkov izsiljevanja za denar zaradi nelegalno izvedenega prisluškovanja - razgovor je seveda posnela žrtev izsiljevanja).

Če torej splošna mentaliteta podpira, da moraš bit tiho, če nimaš dokazov, v strahu pred lažnimi obtožbami, potem se bo množila izsiljevalska praksa, kar se tudi dogaja. Zaradi tega osebe javno tudi nerade razgaljajo imena, ampak govorijo le o grehih, ne pa tudi grešnikih. Ker je jasno, da bo izsiljevalec takoj lagal in zavračal obtožbe. Razkrijejo le tista imena, kjer je toliko žrtev in prič, da gre skozi. Prav je, da ustvarimo klimo, v kateri se o teh stvareh govori, in najbolj prav je, da takšna dejanja obsojajo tudi moški. Tisti, ki skušajo ustavit razkrivanja s poskušanjem preusmerjanja obtožb an žrtve, je pa itak jasno, da se sami utapljajo v lastni svinjariji. Kot na primer tudi ti. Ki si že itak znan šovinist na tem portalu in s svojih natolcevanjih pač nimaš kredibilnosti. Razumem, da si ranjen, ker te je neka ženska hudo prizadela, ampak raje spregovori o tem in se pobrigaj za celjenje lastne rane, namesto da si jo še odpiraš kot krvnik drugih žrtev. Samo škodo delaš sebi in drugim, ker imaš očitno sam problem, da si ne upaš spregovorit in popucat zadeve v svojem primeru. Očitno zameriš, da drugi počnejo to, česar ti ne zmoreš.

Zato tudi tuliš, da v primeru izsiljevanja s strani ženske nihče ne bi niti trznil. Zakaj neki ne. Problem je le v tem, da je teh primerov manj in da moški, ki so žrtve ženskega nasilja, ne spregovorijo o tem, ker jih je sram še bolj kot je sram spregovorit ženske, zaradi česar pride potem do takšnih izbruhov nesnage na plano. Ker se v slogi, skupinsko, vsi počutijo bolj močne, da spregovorijo.
generacija56
# 13.07.2018 ob 14:06
Ko se bo ponovno prebila skozi blokado omejencev umetnost, kot jo je opisala kopica piscev iz naše zgodovine, bodo ponovno razgalili bedo ljudi, ki danes na takšnih forumih brišejo komentarje. Prišel bo nov Shakespeare, s kakšno novo verzijo o bednikih...
A si nekdo v vaši bedni hiši domišlja, da ste vzor?
Ne gniloba ste!
Članek, katerega ščitite, govori o mnogo več vidikih, kot je razvidno iz besed, ki ste jih sposobni spisati, saj ste neizobraženi, primitivni, nagnjeni k primitivnemu razmišljanju.
In če se kdo tega dotakne, klik! Hahahahaha...
Ni vse samo v ameriškem pravosodnem sistemu, milijone plačanih odvetnikih, tožilcih, ki preganjajo oslovsko senco!
ZDA so največji distributer pornografije na svetu, ki si jemlje pravico izbrisati bradavico ženskih prsi in objavlja videe o klanju civilistov po ulicah... Drugih državah...
Ta medij ne seže niti centimeter iz te greznice....
marvi
# 13.07.2018 ob 13:54
@kingeston
Se povsem strinjam, a je treba biti malo previden pri vseh teh obtožbah.
Velikokrat se to sedaj izkorišča za razna maščevanja.

Anglija je v zadnjih letih na zaporne kazni obsodila krepko čez 100 žensk zaradi lažne prijave posilstva.
V Ameriki kjer je #metoo najmočnejši se še vedno velikokrat uporablja obtožiti pa naj dokaže da ni res.
gesan
# 13.07.2018 ob 12:38
hja, "lepota" zna bit tudi breme...sploh, če to izpostavljaš.
To je kot dragulj, ki pride med kleptomane!

In, če tem kleptomanom ne postrežete, znajo bit kar precej nesramno žaljivi in diskriminatorno diskreditacijski.

A je kdo živel v prepričanju, da tega v Showbiznisu ni?
Pa starši so distorkat kar sami peljali svoje otroke biznis shakalom v roke, da so se ti malo mastili na njihovi mladosti in naivnosti povezani s tem.

In to nedaleč čez mejo, tudi od nas!

In potem so travme, droge, alkohol...
In razkazovanje prestiža kot kompenzacija za travme...

Tak to je na totem planetu, kjer je kesh vladar.
vrtojb56
# 13.07.2018 ob 13:45
Tudi ene stvari mu ne bodo dokazali, samo odvetniki mu bodo pobrali ves keš. Bravo metoo, res ste uspešni.
kingeston
# 13.07.2018 ob 13:26
če je kriv ga je treba obsoditi.
Fleaa
# 13.07.2018 ob 13:21
že France Prešeren je vedel.... Dominus Vobiscum ....
jgjg
# 13.07.2018 ob 13:05
Lepota je breme, grdota pa tudi, če si "ugleden holivudar", pa si grd k smrt, pa lahko samo z izsiljevanjem prideš do .....
dijobono
# 13.07.2018 ob 14:14
ena neprimerna pripomba se ni nadlegovanje. verjetno jo ni zaposlil k se mu je zdela preobcutljiva. pa tud ce bi zbral tisto, k bi mi dala ... a kot zasebnik nima pravice izbrati tiste k da pa slabse igra? sej bo njegov film zarad tega slabsi.

ta mepreobcutljivasmtoo je sou cist predalec.
Kazalo