Kultura
(7)
Dosjeji X
Mulder in Scully sta pri reševanju primerov vedno delovala po principu ravnotežja med njegovo gorečnostjo in njeno skepso do nadnaravnih pojavov. Foto: IMDb
Dosjeji X
Rahlo prenovljena, a v resnici prvotni estetiki zelo zvesta podoba serije Dosjeji X. Foto: FOX
Dosjeji X
Del "mitologije" Dosjejev X je tudi ljubezen med protagonistoma: po dolgih letih platoničnega razmerja smo se v obeh filmih dotaknili tudi drugačnega razmerja med njima, ki pa je bilo obsojeno na propad. Foto: IMDb

Dodaj v

Mulder in Scully (spet) odpirata Dosjeje X

Nova sezona prihaja še letos
21. april 2017 ob 11:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Da resnica čaka (The truth is out there), vedo ljubitelji Nezemljanov, teorij zarote in "pošasti tedna". Da preverjenega recepta ne gre zavreči, pa razumejo pri Foxu: naročili so še eno sezono nadaljevanke Dosjeji X, kultne serije iz devetdesetih, ki je lani po skoraj petnajstih letih vstala od mrtvih s šestimi priložnostnimi epizodami.

Nadaljevanka, ki se bo vsebinsko nadaljevala tam, kjer so se končale lanske epizode, na spored prihaja v televizijski sezoni 2017/18. Vsi trije ključni členi enačbe bodo prisotni: to sta protagonista Gillian Anderson in David Duchovny ter seveda avtor serije Chris Carter. Snemati bodo začeli že letos poleti.

Dosjeji X so zapletena štrena, ki jo skušata urediti Fox Mulder in Dana Scully, FBI-jeva agenta, pristojna za primere, ki se dotikajo paranormalnega. "Ikonični liki, bogate zgodbe, drzni ustvarjalci - to so ključni elementi za dobro nadaljevanko. In zaradi vsega tega so imeli Dosjeji X tako velik vpliv na milijone oboževalcev po vsem svetu," je v izjavo za javnost zapisal David Madden, predsednik mreže Fox. "Chrisova ustvarjalnost ter sijajno delo Davida in Gillian poganjajo ta popkulturni fenomen naprej, in komaj čakam, da vidim, kaj bosta Mulder in Scully odkrila v naslednjem poglavju."

Nostalgično občinstvo
Lanskih šest epizod Dosjejev X, ki so jih sicer oglaševali kot "zaključeno celoto", a so obenem imele odprt konec, je poželo različne odzive recenzentov - a so kljub temu na različnih platformah skupaj nabrale več kot 16 milijonov gledalcev. Statistična raziskava podjetja Nielsen je pokazala, da jih demografska skupina med 18. in 48. letom ocenjuje s povprečno oceno 4,8, kar je peta najbolje ocenjena serija lanske sezone.

Manj navdušeni so bili, kot rečeno, kritiki. "Čeprav so se protagonisti nič manj kot čudovito postarali, so pri Foxu pričakovanje izmolzli do zadnje kapljice. Človek dobi občutek, da vsi samo ponavljajo rutinske prijeme - čeprav je osnovna premisa o nezaupanju do oblasti in verjetnosti temačnih zarot v najvišjih krogih politike in gospodarstva večna," je ugotovil recenzent revije Variety.

Teoretika zarot Mulderja in skeptično zdravnico Scully smo prvič spoznali leta 1993. Serija je postala ena od odskočnih desk in prvih orjaških uspehov televizije Fox: v devetih sezonah je nabrala kar 16 nagrad emmy. Fox se, podobno kot konkurenca, v zadnjih letih močno naslanja na oživljanja nekoč uspešnih serij: trenutno predvajajo novih devet epizod nadaljevanke Beg iz zapora (Prison Break), še predtem pa so s 24: Legacy ponudili obzgodbo antologijske serije 24.

Roko na srce, Fox Dosjeje X potrebuje: zadovoljni so lahko z uspehom serije Empire, sicer pa s sporeda počasi umikajo vrsto dolgoživih serij (poslovila se je na primer forenzično-policijska nadaljevanka Bones. Dogovor za nove dele Dosjejev X doslej menda ni bil mogoč zaradi prekrivanj z urniki: morda je pomagalo, da je bila serija Aquarius z Davidom Duchovnyjem na čelu medtem že ukinjena. Gillian Anderson je sicer bolj zaposlena. Spremljamo jo v britanski srhljivki The Fall, kmalu pa še v ekranizaciji Ameriških bogov.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
bober69
# 21.04.2017 ob 12:38
Bil sem velik fan serije, ampak tale 10. sezona je milo rečeno zanič. Še najboljši del sezone je bil tisti tretji, ki je dejansko parodija.
kingestone
# 21.04.2017 ob 14:47
itq. tak je danes trend. vleči nadaljevanja dokler čisto vsem ni jasno da je že totaln podn...
oziris.va
# 21.04.2017 ob 12:54
To mislite na tisti del, ko je bil tisti kuščar ali kaj že (oz. možakar v zeleni gumijasti obleki)?
Zlobni genij
# 21.04.2017 ob 12:51
Kaj ces lepsga ? Tista epizoda je bila pa pod vsako kritiko. :)
SpicyWeiner
# 21.04.2017 ob 14:53
Ne vem, kaj so mislili s tisto epizodo o kuščarju, da tiste o LSD in arabskih teroristih niti ne omenjam. Edin omembe vreden del je bil prvi in zadnji del, vse ostalo eno navadno sranje. Če mislijo iti po isti poti, naj raje niti ne snemajo več.
Bob Sacamano
# 21.04.2017 ob 14:07
Nanizanka Seinfeld je po moje vredna nadaljevanja snemanja. Je toliko različna od drugih, da jo morš oboževat
Rugess Nome
# 21.04.2017 ob 13:50
če mislijo spet narediti novo sezono s 6 epizodami... naj se niti ne trudijo
Kazalo