V zbirki Knjižnica MGL bosta izšli dve novi knjigi. Prav tako nadaljujejo tradicionalni koncert igralcev MGL-ja in gostov v Kinu Šiška. Foto: MGL/Mare Vavpotič
V zbirki Knjižnica MGL bosta izšli dve novi knjigi. Prav tako nadaljujejo tradicionalni koncert igralcev MGL-ja in gostov v Kinu Šiška. Foto: MGL/Mare Vavpotič
Na MGL-jevih odrih se bo zvrstilo enajst novih zgodb, ki jih bodo stalni člani umetniškega in tehničnega ansambla ustvarjali z novimi gosti – režiserji, igralci in drugimi sodelavci ustvarjalnega procesa. Foto: MGL
Nejc Gazvoda
Nadaljevanko, ki vključuje gledališko kriminalno serijo v štirih delih, pri kateri se ustvarjalci zgledujejo po cvetočem fenomenu kakovostnih kriminalnih serij, bo napisal Nejc Gazvoda. Foto: MGL/Mare Vavpotič
Nina Rajić Kranjac
Mlada režiserka Nina Rajić Kranjac bo režirala prvi dramski tekst izpod peresa režiserja Mileta Koruna. Korun zadnja leta ne režira več, vendar je še vedno zelo dejaven. Foto: MGL/Mare Vavpotič

ăreteja.

V Mestnem gledališču ljubljanskem v prihajajoči sezoni 2016/17 pripravljajo enajst novih uprizoritev, šest premier se bo zvrstilo na Velikem odru, štiri na Mali sceni in ena v Studiu, vse pa združuje že omenjeni naslov. Kot napovedujejo snovalci prihajajočega repertoarja pod vodstvom direktorice in umetniške vodje Barbare Hieng Samobor, bo sezona optimističnim in humornim tonom navkljub (uprizorili bodo sedem komedij) zaznamovana tudi z angažiranostjo in iskanjem esence, in ne njenih nadomestkov. Poleg krstne uprizoritve Korunove komedije so na spored uvrstili še štiri krstne uprizoritve, režirali pa ne bodo samo uveljavljeni, temveč tudi mladi režiserji, ki si svojo pot šele utirajo.

Büchner in Korun za začetek
Prva premiera sezone bo sredi septembra na Veliki oder prinesla Büchnerjevo komedijo Leonce in Lena, ki jo bo režirala Mateja Koležnik. Büchner je komedijo napisal leto pred svojo prezgodnjo smrtjo (umrl je leta 1837 star 23 let za posledicami tifusa), medtem ko je bil v hišnem priporu, ki si ga je prislužil s pisanjem političnega pamfleta. Kot je povedala režiserka, je besedilo veseloigra, ki pa je načeloma žalostna igra o življenju in smislu človeškega bivanja. Ne glede na to, da je dogajanje postavljeno v 19. stoletje, je ozračje ob odsotnosti upanja aktualno še danes.

Oktobra bo sledila že omenjena krstna uprizoritev Svetovalec s podnaslovom Katalog burlesknih dialogov v režiji mlade režiserke Nine Rajić Kranjac, ki pravi, da gre za niz obiskov pri skrivnostnem mojstru, h kateremu se zatekajo ljudje po nasvet.

Shakespearjevi komediji in Moliere
Tretja premiera sezone bo Sen kresne noči v režiji Jerneja Lorencija, ki pravi, da gre za igro v igri, ki govori o ljubezni, pa tudi gledališču, to pa je po svoji krhkosti, začasnosti in tudi čarobnosti precej podobno ljubezni. Tudi letos bodo MGL, ljubljanska Drama in Cankarjev dom združili moči in konec januarja v Gallusovi dvorani ponudili veliko koprodukcijo - krstno uprizoritev dramatizacije romana Vojna in mir Leva N. Tolstoja v režiji romunskega režiserja Silvia Purcăreteja, ki je tudi avtor dramatizacije in bo, kot pravi Hieng Samobor, najverjetneje sledil Tolstojevi ideji, da zgodovino ustvarjajo mali ljudje.

V MGL -ju skoraj ne mine sezona brez muzikala, tokrat bomo lahko gledali Shakespearjevo komedijo Mnogo hrupa za nič, ki jo bodo v bolj muzikalno opravo odeli komedijski libretist Gašper Tič, skladatelj Davor Hercog, režiral pa jo bo Jaka Ivanc. Sezono na Velikem odru pa bo sklenila Molierova komedija Žlahtni meščan. Ustvarjalni dvojec Žanina Mirčevska in Eduard Miler bo v priredbi upošteval tako Molierov tekst kot kritiko njegovega sodobnika Voltaira.

Vsak teden po odmerek kriminalke
Mala scena bo septembra ponudila prvo slovensko uprizoritev komedije francoske avtorice Yasmine Reza Bella figura, ki obravnava sodobno evropsko stvarnost; nantančneje življenje določenega sloja ljudi srednjih let, ki se vedno in povsod želijo prikazati samo v najlepši luči. Predstavo bo režirala mlada režiserka Mateja Kokol. Novembra se obeta premiera drame Zimski sončev obrat sodobnega nemškega dramatika Rolanda Schimmelpfenniga, ki skozi dekonstrukcijo družinske sage spregovori o kroničnem nezadovoljstvu, apatiji in izgubljenosti našega časa. Predstava bo nastala v koprodukciji SSG-ja Trst, režiral pa jo bo mladi režiser Juš Zidar. Sledila pa bo premiera uspešnice katalonske avtorice Christine Clemente Družinski parlament o družini, ki svoje življenje organizira po načelu demokratičnega parlamenta, zakomplicira pa se, ko se zgodi najstniški upor. Režiral bo Primož Ekart.
Redni repertoar bo končan z žanrsko novostjo, gledališko kriminalno serijo Motel Vranja vrata v petdesetminutnih štirih delih, ki si jih bodo gledalci ogledali v štirih zaporednih četrtkih na Mali sceni. Izvirno gledališko serijo, ki se dogaja tukaj in zdaj, torej v našem okolju, bo napisal Nejc Gazvoda, režiral pa Aleksandar Popovski.

Na ogled bo še učna predstava o realizmu v umetnosti avtorja Boštjana Tadla Kje je poezija v režiji Daniela Daya Škufce.