Zadnji James Bond Daniel Craig se je trikrat prelevil v slavnega agenta. Foto: EPA
Zadnji James Bond Daniel Craig se je trikrat prelevil v slavnega agenta. Foto: EPA

Prvo knjigo o slavnem agentu z naslovom Casino Royale je Fleming napisal na svojem posestvu na Jamajki, njen izreden uspeh pa je tlakoval pot še 13 delom. Zadnji dve, gre za zbirki krajših zgodb, sta izšli šele po Flemingovi smrti. Lani, ob 100. obletnici pisateljevega rojstva, je izšla najnovejša knjiga o Bondu Solo, pod katero se je podpisal William Boyd. Je tretji pisatelj, za Jefferyjem Deaverjem in Sebastianom Faulksom, ki ga je družba Ian Fleming Publication povabila, naj napiše roman o Bondu.

Bondove dogodivščine so bile 23-krat posnete tudi na filmski trak, prvič že leta 1862 v filmu Dr. No. Vloga prvega Bonda, znanega kot velikega ljubitelja lepih žensk, hitre vožnje in martinija, je pripadla Seanu Conneryju, ki se je še petkrat prelevil v agenta njenega veličanstva. V Bondove čevlje so, bolj ali manj uspešno, stopili še Roger Moore, George Lazenby, Timothy Dalton, Pierce Brosnan in Daniel Craig. Zadnji v nizu filmov je bil film Skyfall pred dvema letoma.

V Londonu rojeni Fleming je po končanem šolanju na znanem kolidžu Eton študiral psihologijo v Švici in Nemčiji. V letih od 1929 do 1933 je bil dopisnik v Moskvi, ukvarjal se je z bančništvom in med drugo svetovno vojno delal pri tajni službi britanske mornarice.