Ob prijetno toplih poletnih večerih, ko se »scena« malo umiri, je bolj ležerna, hkrati pa kulturna, sproščujoča in navdihujoča, bo znova zaživelo televizijsko povabilo na Poletno sceno. Foto: Mare Vavpotič
Ob prijetno toplih poletnih večerih, ko se »scena« malo umiri, je bolj ležerna, hkrati pa kulturna, sproščujoča in navdihujoča, bo znova zaživelo televizijsko povabilo na Poletno sceno. Foto: Mare Vavpotič

"Kar koli zanimivega se bo dogajalo, tam bomo mi s kamero," pravi urednica Uredništva oddaj o kulturi Saša Šavel Burkart in ob tem pojasnjuje, da bodo gledalci najprej opazili spremenjeno vizualno podobo. "Imamo osveženo virtualno sceno, pri kateri je sodelovala tudi režiserka Špela Kuclar s sodelavci."

Oddaja, ki bo letos na sporedu peto sezono, ohranja svoj pečat mozaičnega prepleta različnih dogodkov, katerih niti pa bo letos povezovalo več voditeljev kot prejšnja leta. "Novi so štirje novi voditelji, David Urankar, Boštjan Narat, Jože Robežnik in Andreja Kočar, ki se bodo pridružili Bernardi Žarn, Mojci Mavec in Teji Kunst," pojasnjuje urednica.

Dnevne rubrike za vse okuse
Vsak večer v tednu bodo na poleg dnevnega utripa na ogled tudi posebne rubrike: ob ponedeljkih Preberi me, kjer bodo ustvarjalci brskali za predlogi za knjižno branje, torek bo namenjen rubriki Za odrom, kjer bodo predstavljali, kaj se dogaja v zaodrju, dogajanje ob sredah bo zaokrožila rubrika (P)osebno, kjer bosta Uršula Mrežar in Teja Kunst na nekoliko drugačen način predstavljali znane osebnosti, povezane z aktualnimi dogodki. "Tako se bomo pred Poletno nočjo z Elzo Budau sprehodili po skritih kotičkih, v katerih najde navdih za svoje delo," drobec vsebin razkriva Saša Šavel Burkart. V rubriki Osebno z bodo predstavljali portrete različnih ustvarjalcev, svoje tedenske rubrike pa bodo imeli tudi kultura bivanja, moda in družabna kronika. Jutrišnja Poletna scena bo tako že postregla z utripom na koncertu Denis & Denis, razkriva urednica.

Poletna bera dogajanja doma je iz leta v leto večja, tako da se bodo ustvarjalci oddaje osredotočili nanj, občasno pa bodo pokukali tudi izza meja. Tako bodo v domove gledalcev iz prve roke prenesli utrip filmskih festivalov v Sarajevu in Pulju, obiskali pa bodo tudi Dunaj, kjer bo potekal festival plesa, in Zagreb, ki v prihodnjih mesecih ponuja prav tako pestro kulturno dogajanje.

Kot poudarja sogovornica, bodo kamere Poletne scene skušale ujeti čim več. "To je pop-kulturna oddaja, v kateri se bomo izognili trivialni kulturi," zagotavlja Šavlova. Novost letošnje sezone je tudi, da bodo lahko gledalci po elektronski pošti in Facebooku pošiljali fotografije z dogodkov, ki jih bodo potem pokazali na koncu posamezne oddaje.

Peta sezona 25-minutne žive oddaje, ki na sproščen in navdihujoča prinaša povzetek dnevnega dogajanja, se bo začela danes ob 22.50 na 1. programu TV Slovenija.