Donatella, Fiorella in Marija iz predstave Trio so sestre, ki jih druži še ljubezen do popevk iz petdesetih let prejšnjega stoletja in nastopanje pod skupnim imenom Trio Pupe. V vse tri vloge je režiser Jaka Ivanc postavil - moške. Foto: Gledališče Koper
Donatella, Fiorella in Marija iz predstave Trio so sestre, ki jih druži še ljubezen do popevk iz petdesetih let prejšnjega stoletja in nastopanje pod skupnim imenom Trio Pupe. V vse tri vloge je režiser Jaka Ivanc postavil - moške. Foto: Gledališče Koper
Boris Cavazza
Boris Cavazza je po študiju močno zaznamoval gledališče v Trstu, kjer je oblikoval izredne vloge in se izkazal tudi kot odličen komik, je dejala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan. V ta prostor se je vračal tudi pozneje. "Ko smo pred 25 leti ustanovili Primorski poletni festival, je režiral produkcije tega festivala, ko pa smo leta 2000 ustanovili profesionalno gledališče v Kopru, je bil v njem zaposlen kot igralec in se je v njem tudi upokojil," je izbiro nagrajenca utemeljila Peganova. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Gledališko-glasbena predstava Trio na besedilo Gašperja Tiča, v režiji Jake Ivanca in produkciji Gledališča Koper, ki je bila premierno uprizorjena lani, je "redko viden primer uspešnega zlitja ustvarjalnih energij pri doseganju jasno zamišljenega uprizoritvenega cilja". V primeru Tria je rezultat tega "zlitja" komedija s songi, ki želi v prvi vrsti zabavati, vendar pri tem nikoli ne zapade v cenenost ali pretiranost, temveč svoj razvedrilni učinek gradi na temeljitem poznavanju žanrskih zakonitosti in njihovem upoštevanju pri odrski realizaciji.


Besedilo in režija, ki iz igralcev izvlečeta najboljše

Hvaležno izhodišče za ta dosežek ponuja vešče spisano besedilo Gašperja Tiča, ki v "okretnih rimah stilizira prepoznavne življenjske situacije in karakterje, vselej z mislijo na njihovo sočno prelitje v igralske stvaritve; režija Jake Ivanca komične nastavke predloge premišljeno uglasi v skladno celoto, kjer lahko trojica nastopajočih - Uroš Smolej, Daniel Dan Malalan in Rok Matek - izkaže ves svoj razkošni komedijski (in tudi pevski) talent", je med drugim zapisala žirija.

"Zategnjena" Korošica Marija
Dobitnik tantadruja za najboljšo vlogo Matek je Marijo, dežurno žrtev draženja med sestrami Novak, ustvaril kot krščansko togo vzgojeno žensko v poznih 30. letih, ki jo "pregreha" sicer mika, a ji globoko vsajeni sram in zadržanost preprečujeta, da bi dokončno strla okove vzgoje.

Upodobitev plahe Korošice, ki v triu vzpostavi nasprotje s polsestrama, temperamentnima Primorkama, pa zajame še njene druge značajske poteze. Ti polno zaživijo v značilni obarvanosti Marijine narečne pripadnosti, igralsko naštudirane in govorno prepričljivo oblikovane, kar se navsezadnje zlije s samo prelevitvijo igralca v ženski lik, ki mu z značajsko natančno izdelano gestiko in mimiko občinstvo zlahka verjame, piše v utemeljitvi.

Žirija, ki so jo sestavljali Aleš Valič (predsednik) ter Gregor Butala in Ana Perne, je ocenjevala devet prijavljenih predstav iz treh primorskih gledališč - Gledališča Koper, Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta in SNG-ja Nova Gorica, ki so nagrado ustanovile.

Tantadruja za življenjsko delo je izbrala žirija v sestavi Dušan Mlakar, Majda Suša in Marij Čuk. Cavazza je bil profesionalno močno povezan s primorskim gledališkim prostorom, čeprav ne konstantno. V koprskem gledališču se je tudi upokojil.

15 let Gledališča Koper
15 let Gledališča Koper