Ena izmed redkih izdaj Biblije je tudi v Kasslu v Nemčiji. Foto: EPA
Ena izmed redkih izdaj Biblije je tudi v Kasslu v Nemčiji. Foto: EPA

Moskovsko vojaško sodišče je razsodilo, da je imel agent Sergej Vediščev dostop do arhiva univerze in je pred petimi leti ukradel Biblijo iz tamkajšnjega sefa, nato pa jo skušal prodati zbiratelju za približno 1,15 milijona dolarjev, kar je sicer le delček njene dejanske vrednosti. Sodišče je Vediščeva obsodilo na tri leta in pol v kazenski koloniji.

Tiskovna predstavnica sodišča Irina Žirnova je namreč po obsodbi povedala, da je knjiga po oceni strokovnjakov vredna najmanj 20 milijonov dolarjev. "Obsojenci niso bili ravno strokovnjaki za umetnost," je pripomnila.

Agenta, ki sta Vediščevu pomagala pri iskanju kupca za ukradeni zaklad, je sodišče obsodilo na zaporni kazni v višini 14 mesecev oz. enega leta. Trojico so oblasti prijele lani, ko so se sestali s potencialnim kupcem Biblije. Šlo je za ukano FSB, ki je svoje agente takrat že preiskovala in nadzirala ter jim je kupca podtaknila.

Ukradeno Gutenbergovo Biblijo so sovjetski vojaki po drugi svetovni vojni odnesli iz univerzitetne knjižnice v Leipzigu. Trenutno naj bi po svetu obstajalo le še 49 primerkov te prve mehansko tiskane knjige.