Kultura
()
Matteo Garrone
Matteo Garrone je leta 2008 posnel film Gomora, adaptacijo romana Roberta Saviana o camorrah, tradicionalnih kriminalnih združbah južne Italije. Foto: EPA
Ostržki
Lik Ostržka se prvič pojavi v pravljici Carla Collodija (1826-1890), naslovljeni Dogodivščine Ostržka (Le avventure di Pinocchio), zanimanje zanj pa ostaja živo tudi vsa ta leta po Collodijevi smrti. Foto: AP

Dodaj v

Režiser Gomore se je lotil še ene italijanske zgodbe - večnega Ostržka

Matteo Garrone v svetu pravljic
20. julij 2016 ob 16:02
Rim - MMC RTV SLO, STA

Matteo Garrone, znan predvsem po filmu Gomora, bo posnel film o Ostržku, za katerega že išče igralce. Scenarij za film o leseni lutki, ki ji zraste nos, ko se zlaže, je napisal po knjižni predlogi italijanskega pisatelja Carla Collodija iz leta 1883.

Film, ki bo v italijanskem jeziku, je trenutno v predprodukciji, v kinematografe pa naj bi prišel v prihodnjem letu. Po poročanju tujih agencij Garrone trenutno išče glavne glasove, ki bodo upodobili knjižne junake.

Carlo Collodi (s pravim imenom Carlo Lorenzini) je prvotno zgodbo o Ostržku, ki je najprej izhajala v Otroškem dnevniku, napisal leta 1870. Med letoma 1881 in 1883 je napisal Zgodbo o lutki (Storia di un burattino), ki jo je pozneje preimenoval v Ostržkove dogodivščine (Le avventure di Pinocchio). Zanimanje za Ostržka pa očitno ostaja zelo živo tudi po Collodijevi smrti leta 1890.

Režiserjeva povezanost s Cannesom
Matteo Garrone (1968) je leta 2008 posnel filmsko adaptacijo romana Roberta Saviana o camorrah, tradicionalnih kriminalnih združbah južne Italije. Celovečerec z naslovom Gomora je bil v Cannesu predvajan premierno in bil nominiran za zlato palmo, osvojil pa je veliko nagrado žirije.


Po uspehu Gomore je leta 2012 posnel celovečerni film Resničnost, ki je postavljen v svet resničnostne televizije in italijanske različice šova Big Brother. Film mu je v Cannesu prinesel drugo nagrado žirije, prav tako pa je bil nominiran za zlato palmo. Njegov zadnji film Zgodba vseh zgodb z Vincentom Casselom in Salmo Hayek v glavnih vlogah je bil lani predstavljen prav tako na canskem festivalu.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo