Dolge vrste čakajočih pred priljubljenim muzejem v Amsterdamu. V času prvomajskih praznikov so bile dolge več kot 500 metrov. Foto: Reuters
Dolge vrste čakajočih pred priljubljenim muzejem v Amsterdamu. V času prvomajskih praznikov so bile dolge več kot 500 metrov. Foto: Reuters

Dnevno muzej, ki so ga znova odprli 13. aprila, obišče od 7.000 do 10.000 ljubiteljev umetnosti. Muzej je bil sicer gradbišče celo desetletje, saj prenova ni potekala brez zapletov. Težave so nastopile pri rokih za dokončanje in pri finančni sliki. Prenova je tako trajala kar šest let dlje, kot je bilo predvideno, in je stala 375 milijonov evrov.

Stavbo Rijksmuseuma v gotsko-renesančnem slogu je zasnoval arhitekt Pierre Cuypers in je bila dokončana leta 1885. Muzej z več kot 8.000 eksponati pokriva osem stoletij nizozemske zgodovine. Eksponati so razporejeni v 80 sobanah.

Za osrednji eksponat tega pomembnega amsterdamskega muzeja velja Rembrandtova Nočna straža. Slika simbolizira zlato dobo nizozemskega slikarstva, ki obsega skorajda celotno 17. stoletje, ko je bila Nizozemska vodilna na področju trgovine in tudi umetnosti. Na novo obogatelo meščanstvo je tedaj naročalo na milijone slik, večinoma portrete ali krajine.

Od julija odprti tudi muzejski vrtovi
Po aprilskem odprtju muzeja so julija z razstavo monumentalnih del Henryja Moora odprli še muzejske vrtove. Postavitev vključuje 12 kipov, od katerih so mnogi prvič na ogled na Nizozemskem. Razstavo, ki bo na ogled do 29. septembra, so pripravili v sodelovanju s Fundacijo Henryja Moora. Med pomembnejšimi deli v muzeju izpostavljajo kip Sloneča ženska - komolec iz leta 1981, ki je po treh desetletjih od nastanka zdaj prvič "zapustil" pročelje Umetnostne galerije v Leedsu.