V 40. in 50. letih prejšnjega stoletja je bila ena izmed največjih zvezd na Broadwayu in televiziji. Foto: Wikipedia
V 40. in 50. letih prejšnjega stoletja je bila ena izmed največjih zvezd na Broadwayu in televiziji. Foto: Wikipedia
S Pearl Bailey leta 1950 v muzikalu Arms and the Girl. Foto: Wikipedia

"Bila je izjemna ženska. Številni so ji rekli, da je kot sila narave, in to si čutil, ko je vstopila v sobo," je dejal njen sin, ko je sporočil novico o smrti. Umrla je naravne smrti.

Svojo kariero je začela že pri rosnih treh letih kot plesalka in pevka Baby Nanette, kasneje je nastopila v številnih muzikalih na Broadwayu, kot so Bloomer Girl, High Button Shoes in Mr. President. Za vlogo v predstavi Love Life, za katero sta pesmi napisala Alan Jay Lerner in Kurt Wiell, je prejela tudi tonyja za najboljšo igralko v muzikalu, še enkrat je bila za nagrado nominirana za muzikal Mr. President, poročajo ameriški mediji.

Odmevne vloge so ji utrle pot v Hollywood, leta 1953 je zelo uspešno nastopila ob boku Fredu Astairu, Cydu Charissu in Jacku Buchananu v filmu The Band Wagon. Kot je sama dejala, pa je prišla v Hollywood v obdobju, ko je bil tam muzikal že v zatonu, zato se je vrnila na Vzhodno obalo, tokrat na male ekrane. Vloga v eni prvih televizijskih komičnih serij Caesar's Hour ji je prinesla tri emmyje, kasneje pa je nastopila še v številnih televizijskih serijah, kot so Playhouse 90, Alcoa Hour, Laramie, Burke's Law in drugih.

Težave s sluhom je niso ustavile
Njena kariera je bila zelo uspešna, čeprav je imela že od otroštva težave s sluhom. "V šoli sem si prizadevala po najboljših močeh, a sem bila neuspešna," je povedala v enem izmed intervjujev. "Mislila sem, da nisem preveč pametna, ampak v bistvu ni šlo za to. Enostavno nisem slišala." Težave je reševala s tem, da so bližnji in prijatelji govorili bolj na glas, šele njen drugi mož, scenarist Ranald MacDougall, pa jo je potem prepričal, da je začela uporabljati slušne pripomočke, kasneje pa je o svojih težavah spregovorila tudi v javnosti, predvsem da bi dvignila zavest o težavah s sluhom. Leta 1967 so jo uspešno operirali in ji povrnili sluh.

"Imela je res izjemno kariero, a mislim, da če bi sama izbirala, po čem naj se jo spominjamo, bi bilo to prej njeno humanitarno delo," je dejal njen sin in dodal, da je bila velika zagovornica pravic gluhih in naglušnih.