Humor, blaga ironija, radost, bolečina in nežna melanholičnost se prepletajo v pesniški zbirki Lahkoda Milana Jesiha. Foto: RTV SLO
Humor, blaga ironija, radost, bolečina in nežna melanholičnost se prepletajo v pesniški zbirki Lahkoda Milana Jesiha. Foto: RTV SLO

Roman Pasja ulica Toneta Partljiča je pripoved o Mariboru v zadnjih sedmih desetletjih, predvsem pa o prebivalcih na desnem bregu Drave. Čeprav je mariborski desni breg na prvi pogled manj imeniten od levega brega Drave, je za pisatelja, ki želi odslikati pristne človeške zgodbe, zanimivejši. Družbene spremembe so zgolj ozadje, na katerem se odvijajo zapleti v intimnem življenju prebivalcev Pasje ulice.

Človeški značaji so v središču avtorjevega zanimanja in prav psihološka karakterizacija je pisatelju imenitno uspela. Teme romana so tudi povezanost, zvestoba in prijateljstvo med človekom in psom, med najbolj duhovite strani romana pa sodijo zapleti s preimenovanjem ulic v času po drugi svetovni vojni. Za Partljičev humor je bolj kot jedkost značilna sproščujoča duhovitost, ki ob koncu očarljivega romana izzveni v protagonistovem občutju notranjega miru in vedrine.

Jesihovo zbirko zaznamujejo bivanjske nedorečenosti in izmuzljivosti
Enajsta pesniška zbirka Milana Jesiha nosi naslov Lahkoda. Kot pove že naslov, jo zaznamujejo občutja bivanjske nedorečenosti in izmuzljivosti. V pesmih srečamo celo galerijo likov, slikovitih podob, običajnih in nenavadnih prizorov, presenetljivih preobratov in življenjskih spoznanj. V njih se prepletajo vsakdanje in presežno, ironija in humor, pa tudi čustvena izpoved in nežna melanholičnost. Gotovo navdušijo obrtna veščina, spretno zasukan jambski verz in čut za nenavadne besedne kombinacije, prav poseben čar pa je v slikanju tistega komaj slutenega, nedoseženega, kamor sega naše hrepenenje.

Pisave, ki jih je pripravila Alenka Zor Simoniti, si lahko ogledate danes ob 23.10 na 1. programu TV Slovenija.