Razstava Michael Jackson: On the Wall bo v Bonnu na ogled do 14. julija. Foto: EPA
Razstava Michael Jackson: On the Wall bo v Bonnu na ogled do 14. julija. Foto: EPA

Potujočo razstavo umetnin z upodobitvami Michaela Jacksona, ki je bila zasnovana dolgo pred izidom HBO-jevega dokumentarca, bodo odprli drevi v umetnostnem muzeju Bundeskunsthalle v Bonnu. Kot pravijo organizatorji, se ji niso želeli odpovedati, saj jo bodo raje izkoristili za odpiranje razprave glede glasbeniku očitanih spolnih zlorab otrok.

Sorodna novica Foto: Kralj popa in njegov vpliv na sodobno umetnost skoraj deset let po smrti

Iz Londona prek Pariza v Bonn
Razstava Michael Jackson: On the Wall je bila prvič na ogled lanskega junija v londonski National Portrait Gallery, kjer so jo tudi zasnovali, nato se je preselila v Grand Palais v Parizu, kjer je bila na ogled do 14. februarja.

Štiriurni dokumentarec Leaving Neverland, ki je v vmesnem času radikalno spremenil razmere, pripoveduje zgodbo danes odraslih Wada Robinsona in Jamesa Safechucka, ki trdita, da ju je glasbenik kot otroka spolno zlorabljal. Premierno je bil prikazan januarja na ameriškem festivalu neodvisnega filma Sundance, na sporedu televizije HBO pa je bil v dveh delih na ogled 3. in 4. marca. Podoba kralja popa se je od takrat popolnoma spremenila, čeprav so ga že za življenja zaradi obtožb zlorabe otrok postavili pred sodišče, vendar je bil takrat oproščen.

Naslovnice ob Jacksonovi oprostitvi leta 2005. Foto: AP
Naslovnice ob Jacksonovi oprostitvi leta 2005. Foto: AP

Med drugim so se mnoge radijske postaje po vsem svetu odločile, da ne bodo več predvajale njegove glasbe, producenti animirane serije Simpsonovi so se odločili za umik epizode, v kateri je Jackson posodil svoj glas, francoska modna hiša Louis Vuitton pa je iz svoje kolekcije umaknila vse kose oblačil, ki spominjajo nanj.

Mislim, da je bolje imeti okolje, ki omogoča razpravo, in ne zgolj izbrisati kulturnega spomina.

direktor Bundeskunsthalle

Vnovično ovrednotenje kralja popa
Bonski umetnostni muzej se je odločil, da ne bo plaval s tokom in bo ubral drugačen pristop. "Še posebej zdaj, ko so se pojavile nove obtožbe zlorab, je pomembno, da vnovič ovrednotimo kralja popa," je po pisanju Deutsche Welle dejal direktor muzeja Rein Wolfs. Namesto da bi šlo za poklon Jacksonu, ga razstava prikazuje iz različnih, celo kritičnih zornih kotov, je na novinarski konferenci pred drevišnjim odprtjem še dejal Wolfs: "Mislim, da je bolje imeti okolje, ki omogoča razpravo, in ne zgolj izbrisati kulturnega spomina."

"Zgodovine ne moremo ponovno pisati, lahko pa jo preoblikujemo," je dejal Nicholas Cullinan, kurator in direktor londonske National Portrait Gallery, kjer so zasnovali razstavo. Foto: EPA

"Zgodovine ne moremo ponovno pisati"
Kurator in direktor londonske National Portrait Gallery Nicholas Cullinan je na tiskovni konferenci v Bonnu dejal, da pri tej razstavi "ni nikoli šlo za slavljenje" glasbenika. "Gre za kompleksnost Michaela Jacksona, kako veliko različnim ljudem pomeni zelo različne stvari," je še izjavil Cullinan. Po njegovem je Jackson napisal zgodovino popa na toliko različnih načinov, da ga je nemogoče izbrisati iz kulturnega spomina: "Zgodovine ne moremo ponovno pisati, lahko pa jo preoblikujemo."

Razstavo spremlja pisna izjava
Postavitev prinaša 134 umetnin 53 umetnikov, vključno z Andyjem Warholom, Keithom Haringom, Iso Genzken, Yan Pei-Mingom, Davidom LaChapellom, Maggi Hambling, Garyjem Humom, Graysonom Perryjem in Faith Ringgold. Razstavo v Bonnu spremlja pisna izjava kot odziv na pričevanja v dokumentarcu: "Obtožbe domnevnih žrtev so pretresljive. Vidimo, da je naša odgovornost, da tega vprašanja ne spregledamo," so zapisali v umetnostnem muzeju.

Dokumentarec Leaving Neverland bo na nemški televiziji prvič predvajan 6. aprila, že naslednji dan bo v Bundeskunsthalle organizirana razprava. Razstava bo na ogled do 14. julija.

Spodaj si lahko pogledate fotografije, ki so nastale na postavitvi v londonski galeriji.