Gromeči
Gromeči "vaderjevski" glas, ki narira tistih nekaj stavkov, ki jih slišimo v napovedniku, je prispeval Andy Serkis. Foto: YouTube
"Rezilo" novega svetlobnega meča ni več tako gladko kot prej, so opazili pozorni razčlenjevalci napovednika, nova je tudi svetlobna vodoravna prečka, ki mu zdaj daje obliko križa. Foto: YouTube
Zanimivo je, da napovednik pokaže izključno igralce, ki se bodo s tem filmom na novo pridružili franšizi. Foto: YouTube

Po mesecih postopnega "doziranja" informacij - pojavljali so se drobci informacij, pa fotografije in naposled naslov, The Force Awakens (Sila se prebuja) - sta studia Disney in Lucasfilm v zgolj tridesetih ameriških kinematografih in na spletu predstavila prvi uradni napovednik za sedmi del sage, prvega v režiji J. J. Abramsa.


Temačen, energičen kolaž, ki ima na YouTubu že zdajle več kot 17 milijonov ogledov, gledalca napade s hitrimi prebliski znanih, a malo prenovljenih podob iz sveta Vojne zvezd, od imperialnih stormtrooperjev pa do Milenijskega sokola. Čeprav traja manj kot minuto in pol, je to prvi nov igrani insert iz vesolja Vojne zvezd po letu 2005, ko je v kinematografih igrala Epizoda III - Maščevanje Sitha (v resnici šesti del franšize, ki se je rodila daljnega leta 1977).

Samo na prvi pogled upokojena franšiza je bila od mrtvih obujena leta 2012, ko je Disney kupil Lucasfilm in se lotil razvijanja nove trilogije Vojne zvezd. Prvega od teh filmov, The Force Awakens, režira J. J. Abrams, pred kamero pa je zvabil zanimivo kombinacijo zvezd iz prve trilogije (Mark Hamill, Carrie Fisher in Harrison Ford) in svežih, za mlado občinstvo zanimivih obrazov (Oscar Isaac, John Boyega, Lupita N'Yongo in Adam Driver).

Na dan, ko se je napovednik pojavil na spletu, se je Twitter začel šibiti pod diametralno nasprotujočimi si "recenzijami". Medtem ko so eni cvilili, da doživljajo "nerdgazem", so se drugi pritoževali, da so igralci videti "ceneno, kot da bi jih našli v jarku, ne pa kot del noro dragega filma".

Devin Faraci, ki v Los Angelesu piše za spletno stran Badass Digest, je na primer zadovoljen, da napovednik v ospredje postavlja nove obraze v franšizi, na primer Boyego, ki je eden izmed redkih temnopoltih igralcev v sagi. "Tako zelo lahko bi bilo narediti napovednik, ki ne bi bil nič več kot skupek nostalgičnih referenc. Kar so izdali, ujame občutje Vojne zvezd."

Z videnim je zadovoljena tudi Linda Holmes (NPR), ki pa je bila šokirana predvsem nad žolčnostjo in jezo komentatorjev, uperjeno tako v sam napovednik kot tudi v vse, ki se z njimi niso strinjali. "Z dolgo stopnjujočim se vznemirjenjem je vedno tako, da se izrodi v vsesplošno jezo. Ne glede na to, ali je ljudem všeč ali ne, je ton pogovora po navadi negativen," je komentirala za New York Times.

Pri Vojni zvezd gre obenem še za to, da se nekateri oboževalci ogoljufane počutijo že zaradi t. i. "trilogije preddelov", ki je izhajala med letoma 1999 in 2005 in ki številnim res ni bila všeč; pred vsakim nadaljnjim filmom so seveda še toliko bolj skeptični.