Kultura
(4)
Noč knjige
Prijavljenih je 389 prireditev v 112 krajih, prijave pa zbirajo še do 21. aprila. Foto: BoBo
Branje, literatura, knjige
V primerjavi z lani se je število krajev, ki bodo Noč knjige izrabili za raznovrstne dogodke, zvišalo za 30 odstotkov, število napovedanih prireditev je skoraj dvakrat več. Foto: Bobo
Branje
Unesco je 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasil leta 1995. Foto: Bobo
Noč knjige
Dogodek je nastal po vzoru Hrvaške, kjer Noč knjige poteka od leta 2012. Na fotografiji: Literarni maraton mariborskih literatov, ki so ga ob lanski Noči knjige pripravili v mariborskem klubu KGB. Foto: BoBo

Dodaj v

Z Nočjo knjige proti razmišljanju, ki ga vsiljujejo ekonomisti in bankirji

Noč knjige prirejajo 23. aprila
8. april 2015 ob 17:14,
zadnji poseg: 8. april 2015 ob 17:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po uspešnem zagonu prve Noči knjige bo letošnja izvedba še bogatejša. Dogodku, ki je namenjen spodbujanju branja, širjenju znanja in druženju med ljudmi, se pridružuje 23 organizatorjev, zvišalo pa se je tudi število krajev.

Po besedah pobudnika projekta, direktorja Založbe Sanje Roka Zavrtanika, odraža Noč knjige potrebo po spremembah, da se upremo razmišljanju, ki nam ga vsiljujejo ekonomisti, apologeti, bankirji. Lansko Noč knjige, ki jo prirejajo 23. aprila, na svetovni dan knjige in avtorskih pravic, so pripravili po vzoru sosednje Hrvaške. Nevladni in nekomercialni projekt je v prvi izvedbi brez finančnih sredstev povezal 17 organizatorjev. Letos jih bo še več, dogodek pa sta podprli tudi Slovenska nacionalna komisija za Unesco in Javna agencija za knjigo RS.

Za 30 odstotkov se je povečalo tudi število krajev, kjer bodo potekali različni dogodki Noči knjige. Napovedanih prireditev je skoraj dvakrat več kot lani. Največ se jih bo zgodilo v Ljubljani z okolico, med prijavitelji dogodkov pa prednjačijo knjižnice, sledijo šole, društva in zveze ter založbe in knjigarne. Vsega skupaj je prijavljenih 389 prireditev v 112 krajih, prijave pa zbirajo še do 21. aprila.


Program letošnje Noči knjige najdete tukaj.


Noč knjižnicam pisana na kožo
Knjižnicam je Noč knjige pisana na kožo, pravi predstavnica Združenja slovenskih splošnih knjižnic in direktorica Matične knjižnice Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir, saj so tisto okolje, ki vsakomur - ne glede na socialne razlike - omogoča dostop do branja in znanja, zato so odprte za vsakršno sodelovanje na področju knjige.

Relativno malo prireditev bo potekalo v vrtcih, srednjih šolah, fakultetah ali domovih za ostarele. Kot ocenjuje članica organizacijske ekipe Polonca Štritof, nekaj manevrskega prostora za razvoj projekta torej še ostaja. Kot mogoče prizorišče je omenila tudi zapore.

Med ključnimi novostmi je razširitev spremljevalnega programa, ki se bo razširil čez ves april in maj. Pridobitev je tudi mobilna aplikacija, s katero skušajo slediti tehnološkemu razvoju. Aplikacija vsebuje podatke o Noči knjige in omogoča tvitanje ali fotografiranje Noči knjige.

Ker je tudi branje lahko izgovor za druženje
Na dogodek se bo navezal tudi projekta Noč branja, ki ga pripravljajo v več kot 50 šolah po Sloveniji. Noč branja je pobudnica, profesorica Marjana Cenc Weiss, prvič pripravila leta 2007 po vzoru Nemčije. Osredotoča se na tretjo triado osnovne šole, kjer branje najbolj peša. Noči branja se po šolah razlikujejo tako tematsko kot po številu vključenih učencev, a cilj je enak - doživeti branje kot dogodek in kot druženje.

"Knjiga je edina osnova za trajni mir v svetu"
Generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za Unesco Marjutka Hafner je svetovni dan knjige in avtorskih pravic pospremila z besedami, da so knjige nosilec znanja in vedenja, posredujejo dediščino, odpirajo okna in vrata v druge svetove ter s tem prispevajo k boljšemu medsebojnemu razumevanju in dialogu med kulturami. "To je edina osnova za trajni mir v svetu. So pa tudi vir materialnega bogastva."

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
aleksander.koren
# 08.04.2015 ob 18:28
"Knjiga je edina osnova za trajni mir v svetu"

Če dobro pomislimo smo šli največkrat zaradi knjig v vojno, ampak ja definitivno izobrazba zagotavlja mir
zofija1
# 08.04.2015 ob 19:38
Obožujem knjige, rada berem, a si pri tej "Noči knjige" počutim prav kislo!!!! Nekaj ne štima?
a-bra-ka-da-bra
# 09.04.2015 ob 08:29
Če dobro pomislimo smo šli največkrat zaradi knjig v vojno, ampak ja definitivno izobrazba zagotavlja mir
==========================

Dobro opažanje. Toda krvavih, ne samo v vojni ampak tudi v miru, je samo par knjig. Štiri mi pridejo na misel.
redshift
# 08.04.2015 ob 18:12
Zakaj pod sliko KGBja "Dogodek je nastal po vzoru Hrvaške, kjer Noč knjige poteka od leta 2012", če pa je to v Sloveniji, natančneje v Mariboru?
Kazalo