Pripadnost različnim bilološkim vrstam ni ovira za ljubezen - lahko pa seveda obstajajo druge -, kot dokazujeta glavna lika Muppet Showa. Foto: Reuters
Pripadnost različnim bilološkim vrstam ni ovira za ljubezen - lahko pa seveda obstajajo druge -, kot dokazujeta glavna lika Muppet Showa. Foto: Reuters
Kermit in Jim Henson
Jim Henson je od leta 1955 in vse do smrti leta 1990 sam animiral Kermita. Po tem je to vlogo prevzel Steve Whitmire, ki pa so ga nedavno odpustili in zamenjali z Mattom Voglom. Foto: IMDb

Razstava, ki nosi preprost naslov The Jim Henson Exhibition, je od sobote na ogled v na novo vzpostavljenem galerijskem prostoru, ki ga je ustanovilo mesto New York v Muzeju gibljivih podob, ki se nahaja v Queensu.

S to stalno razstavo se poklanjajo leta 1936 rojenemu lutkarju, pa tudi scenaristu, režiserju in na splošno večstranskemu ustvarjalcu Jimu Hensonu, ki je umrl v New Yorku leta 1990 pri starosti 53 let.

Krmilite lahko tudi čisto svojega Kermita
Postavitev prinaša več kot 300 predmetov, povezanih s Hensonovo kariero, med katerimi je 47 lutk, ob teh pa tudi mnoge skice likov, snemalne knjige, scenariji, fotografije, kultni kostumi in podobno.

Na skoraj 30 monitorjih in projekcijah, razporejenih po celotnem razstavnem prostoru, si je mogoče ogledati material, posnet za kulisami med nastajanjem Hensonovih zabavnih stvaritev. Obiskovalcem je omogočenih tudi več interaktivnih izkušenj, med drugim se lahko preizkusijo v ročnem upravljanju lutk na postavljeni sceni ali pa v oblikovanju samih lutk.

Neizbrisen pečat na popularni kulturi
Kuratorka zbirk in razstav v Muzeju gibljivih podob Barbara Miller pravi, da razstava raziskuje Hensonovo delo za film in televizijo ter njegov pomemben vpliv na popularno kulturo. Postavitev vključuje tudi material nekaterih ustvarjalčevih manj znanih projektov.

"Jim Henson je prikazan tudi kot eksperimentalni filmar. Kot nekdo, ki je bil ves čas ustvarjalno nemiren in se je oziral k vedno novim stvaritvam," je povedala Millerjeva in dodala, da so muzealci vsekakor želeli "to zgodbo povedati za vedno".

Vsestransko uspešni klapi svojevrstnih lutk
Mapetki so v televizijski oddaji The Muppet Show s svojo iskrivostjo razveseljevali med letoma 1976 in 1981, za razliko od večine zvezdnikov malih ekranov pa je njim uspel še prestop v svet filma. Henson je sodeloval tudi pri ustvarjanju Sezamove ulice, ki je zaživela leta 1969, pa tudi Fračjega dola, ki so ga snemali med letoma 1983 in 1987.

V zgodovino filma se je Henson zapisal tudi kot režiser in soscenarist kultnega Labirinta, v katerem sta leta 1986 nastopila David Bowie in Jennifer Connelly.

Pri snovanju razstave je sodelovala tudi Hensonova družina, ki je leta 2013 muzeju podarila mnoge predmete iz Muppet Showa, sodelovale pa so tudi nekatere organizacije, povezane s Hensonovim delom in zapuščino.