Dogodke letošnjih Mladih levov si bo mogoče v dneh med 18. in 26. avgustom ogledati na več prizoriščih. Festival se drevi začenja v ljubljanski soseski Tabor, tudi tokrat z dvema dogodkoma, ki se oba začneta ob 18. uri.

Francesca Grilli gostuje s premiero predstave Zapis, v kateri osrednje mesto zavzamejo mladi odrasli na prelomnicah svojih življenj, ranljivih mestih prehajanja iz enih struktur v druge, s soočanjem s svojo soodgovornostjo v ustvarjanju prihodnosti, družbe in lastnih življenj, hojo po robu ob stalni možnosti padca. Foto: Zavod Bunker
Francesca Grilli gostuje s premiero predstave Zapis, v kateri osrednje mesto zavzamejo mladi odrasli na prelomnicah svojih življenj, ranljivih mestih prehajanja iz enih struktur v druge, s soočanjem s svojo soodgovornostjo v ustvarjanju prihodnosti, družbe in lastnih življenj, hojo po robu ob stalni možnosti padca. Foto: Zavod Bunker

Festival bo v ŠD-ju Tabor odprl avdioperformans Iz merila britanskih priznanih gledaliških imen Tima Etchellsa in Anta Hamptoma, ki bo sicer na programu vsak festivalski dan. Na igrišču pred ŠD-jem Tabor pa bo na sporedu pripoved Območje človeka Gregorja Zorca.

Sledila bo glasbena predstava Zapis italijanske umetnice Francesce Grilli, ki govori o mladih odraslih, prelomnicah njihovih življenj in spopadanju z družbenimi izzivi. Predstava je nastala v koprodukciji z zavodom Bunker in bo na festivalu doživela svetovno premiero. Pozneje bo mogoče prisluhniti koncertu slovenskega glasbenika Minnite, uvodni festivalski dan pa se bo na taborskem igrišču sklenil z zabavo, na kateri bo za glasbo skrbela DJ Raketa.

Natančni program 26. Mladih levov si lahko ogledate tukaj. Letos bo po nekajletnem premoru na voljo tudi brezplačen festivalski vrtec Levčki. Vstopnice za vse festivalske predstave še zmeraj stanejo zgolj simboličen evro, dobrodošli so prostovoljni prispevki.

Še večja odprtost za participatorne projekte
Po besedah direktorice zavoda za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev Bunker Alme R. Selimović se letošnji Mladi levi še bolj kot pretekla leta odpirajo participatornim projektom. V kuratorski ekipi so letos Mojca Jug, Lea Kukovičič in Klara Drnovšek Solina. "Letošnji festival še posebej zaznamujejo projekti, ki v premislek in na mesto glavnega akterja postavljajo teme, kot so narava, živali, druga bitja, in predvsem izgubljenost človeka v teh odnosih," je izpostavila Lea Kukovičič.

Znan je program 26. Mladih levov

Dvojico letošnjih predstav v naslovu povezujejo jeleni. Prva je Doba jelena 1 portugalskega koreografa, plesalca in cirkusanta Bernarda Chatillona, ki gradi na otroških spominih ter v njej raziskuje povezavo med gibom in izrečeno besedo. Druga je Poslednja noč jelena latvijsko-argentinskega tandema Janisa Balodisa in Nahuela Cana, pri čemer gre za tako rekoč poetični roadtrip performans dveh prijateljev.

Festival v prihodnjih dneh prinaša performativno intervencijo z naslovom Zdravilne intervencije za domače rane Valentine Medde, ki bo "poskrbela za vse rane stavbe Stare elektrarne", sezidane leta 1898, in češko-slovensko kolektivno umetniško delo Dueti, ki v ospredje postavlja odnose med ljudmi.

"Vse rane Stare elektrarne niso vidne, a vsi vemo, da ima akupunktura (oziroma skrb) skoraj neskončne potenciale zdravljenja, in verjamemo, da bo z intervencijo Valentine Medda lahko dajala dom umetnosti nadaljnjih 125 let," piše v napovedi sobotnega dogodka. Foto: Zavod Bunker

Podobno je v mehiško-poljsko-slovenski predstavi Zadeti s podnaslovom Dve ali tri besede o ekstatični moškosti. Na programu je tudi predstava Neskončna ljubezen ali ljubezen umira vedno znova, kot da je ne bi bilo konca kvirovskega koreografa Alexa Baczynski-Jenkinsa o odnosih med poželenjem, plesom, ljubeznijo in časom.

Z delom v nastajanju, ki za zdaj nosi naslov Kata Strofa, se predstavlja hrvaška plesalka, koreografinja in multimedijska umetnica Matea Bilosnić. V njem se ukvarja s koreografskim in uprizoritvenim potencialom komunikacijskih tehnologij in prenasičenostjo z informacijami.

Projekt Telesa v minevanju (Koreografiranje ekokritiških poti) je daljši umetniško-raziskovalni dialog med dramaturginjama Eylül Fidan Akıncı in Tery Žeželj v okviru evropske mreže ACT – Art, Climate, Transition. Foto: Zavod Bunker
Projekt Telesa v minevanju (Koreografiranje ekokritiških poti) je daljši umetniško-raziskovalni dialog med dramaturginjama Eylül Fidan Akıncı in Tery Žeželj v okviru evropske mreže ACT – Art, Climate, Transition. Foto: Zavod Bunker

V okviru festivala bo na ogled ljubljanska različica razstave Walida Raada Dve kaplji na utrip, ki prinaša prosti pad skozi znano umetniško zbirko Thyssen-Bornemisza ter različne, strašljive, navdušujoče in dvoumne situacije, predmete in osebe, ki so mu prišli naproti.

Četrtek, 24. avgusta, bo v znamenju celodnevnega sklepnega dogodka ACT (Art, climate, transition). Med drugim bosta na ogled projekta Telesa v minevanju in V podtalnicah telesa. V prvem Eylül Fidan Akıncı in Tery Žeželj združujeta predavanje, film in zvočni sprehod. Drugega, ki ga podpisujejo Urška Preis, Ivana Vogrinc Vidali in Tery Žeželj, sestavljata celovečerno potopitveno potovanje s poudarkom na reimaginaciji telesa kot poroznih mnogovrstnih skupnosti, kjer bo obisk omejen na največ do 50 gledalcev, in dvodnevna večurna instalacija.

"V podtalnicah telesa je celovečerni dogodek v obliki potopitvenega potovanja s poudarkom na reimaginaciji teles kot poroznih mnogovrstnih skupnosti. Cilj potopitvenega potovanja sta senzibilizacija za druge perspektive in razpiranje možnosti, kako si lahko predstavljamo svet in kakšen je lahko naš odnos do njega," je o projektu povedala Tery Žeželj.

Letošnji Mladi levi prinašajo še gledališki performans Poslednje objokovanje, ki raziskuje tradicionalne sredozemske prakse žalovanja, in predstavo Podrast, ki je nastala v Bunkerjevi koprodukciji v okviru mednarodnega projekta Stronger Peripheries: A Southern Coalition, ki se zavzema za povezovanje periferij Evrope skozi skupno umetniško prakso.

"Kot bi mizoginiji in izkoriščanju, ki podčrtujeta popularno kulturo, stisnili ob zid," je bilo mogoče o predstavi Življenje: v živo! prebrati v Guardianu. Foto: Zavod Bunker

Na zadnji festivalski bosta med drugim na ogled predstavi 410 kilometrov Karoline Kotrbove, Gašperja Lovreca, Filipa Mramorja, Jerneja Potočana in Domna Novaka o premoščanju razdalj med Češko in Slovenijo ter Življenje: V živo! Lucy McCormick, ki je žanrsko nedoločljiva predstava z mešanico narcizma in ranljivosti. Na programu bo tudi avdiovizualna instalacija Sozvočje 1884 km2 +oOo Tekoče Robertine Šebjanič in Ide Hiršenfelder, ki gradi na empatiji in solidarnosti z različnimi ekosistemi.

"Festival je križišče različnih lokalnih skupnosti. Mladi gibalno ovirani bodo sooblikovali predstavo Chiare Bersani, lokalne pevke in pevci različnih generacij bodo sodelovali v predstavah Francesce Grilli in Valentine Medda, ljudje različnih generacij bodo postali začasna skupnost predstave Dueti, s skupnostjo upokojencev iz Doma Tabor bomo že tretje leto pripravili delavnice. Zahvala gre tudi celotni taborski skupnosti, s katero si delimo prostor Športnega društva Tabor, kjer se prepletajo otroška igra, košarka in umetniški dogodki," je za konec dodala Klara Drnovšek Solina.

Začetek 26. Mladih levov