Ob tej priložnosti bodo odprli tudi fotografsko razstavo zakulisnih gledaliških trenutkov Jaka Babnika in Uroša Hočevarja Oder za odrom. Foto: Jaka Babnik / SLG Celje
Ob tej priložnosti bodo odprli tudi fotografsko razstavo zakulisnih gledaliških trenutkov Jaka Babnika in Uroša Hočevarja Oder za odrom. Foto: Jaka Babnik / SLG Celje
Nostalgična komedija
Jubilej bodo počastili v petek, 11. decembra, s predstavo Nostalgična komedija Vinka Möderndorferja v režiji Borisa Kobala. Foto: Jaka Babnik / SLG Celje
Renato Jenček, Branko Završan
Oder za odrom: Renato Jenček in Branko Završan. Foto: Jaka Babnik / SLG Celje

Začetek celjskega gledališča sega v konec leta 1950. 6. decembra je celjska občina izdala odločbo o ustanovitvi mestnega gledališča, ki je 17. marca pripravil prvo premiero, Operacijo Mire Puc Mihelič v režiji Toneta Zorka. V sezoni 1950/51 je imelo gledališče eno samo zaposleno igralko, Nado Božič, do danes pa je na celjski oder stopila vrsta velikih imen slovenskega gledališča. Med njimi sta dva dobitnika Borštnikovega prstana - Janez Bermež (1998) in Anica Kumer (2003), ki sta bila v gledališču zaposlena do upokojitve. Leta 2011 je najvišje gledališko priznanje prejela še Milada Kalezić, ki je svojo profesionalno pot začela v SLG-ju Celje v sezoni 1977/78 in ostala vse do sezone 2002/03, letos pa je Borštnikov prstan prejela tudi Ljerka Belak, ki je bila članica ansambla SLG-ja Celje od sezone 1972/73 do sezone 1992/93.

V 65 letih se je na celjskem odru zvrstilo 488 novih premier. Vodstva gledališča, igralski ansambel, tehnični delavci in uprava so si skozi vsa ta desetletja prizadevali dvigovati in ohranjati visoko kulturno raven celjskega gledališča, njihov repertoar pa obsega vse gledališke žanre domačih in tujih avtorjev, tako klasična dela kot novitete.

Jubilej bodo počastili v petek s predstavo Nostalgična komedija Vinka Möderndorferja, sledil bo krajši program, predstavitev fotografske monografije Oder za odrom in odprtje fotografske razstave Oder za odrom Jaka Babnika in Uroša Hočevarja.

65-letnico so v gledališču že pospremili z dvema pomembnima dogodkoma, odprtjem Malega odra in izidom monografije fotografij Oder za odrom. Z monografijo fotografij celjsko gledališče zaokrožuje projekt Oder za odrom, ki so ga začeli v sezoni 2014/15 na pobudo in v sodelovanju s fotografoma Babnikom in Hočevarjem.

Fotografski dokument minljive gledališke umetnosti
Z monografijo se poklanjajo delovanju celjskega gledališča, vsem zaposlenim in zunanjim sodelavcem, ki na odru in v zaodrju omogočajo gledališko čarovnijo, pa tudi vsem, ki so pustili svoje najboljše moči na tem odru. Izbor fotografij so med junijem in oktobrom razstavili v starem mestnem jedru, fotografije pa so bile tudi vizualna osnova za predstavitev jubilejne sezone 2015/16. Gre za svojstven dokument minljive gledališke umetnosti in dragocen spomin na njihova skupna doživetja in snovanje predstav. Ob tej priložnosti bodo v foajeju gledališča odprli tudi fotografsko razstavo zakulisnih gledaliških trenutkov Oder za odrom.