Državni selektor 53. Linhartovega srečanja je Marko Bratuš, dramaturg, režiser, scenarist in umetniški vodja Gledališča Glej. Foto: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Državni selektor 53. Linhartovega srečanja je Marko Bratuš, dramaturg, režiser, scenarist in umetniški vodja Gledališča Glej. Foto: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Prizor iz predstave ob odprtju Ljubezenske in šaljive slike al fresco Joseja Luisa Alonsa de Santosa. Foto: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Festival bo v Kulturnem domu Postojna potekal od četrtka do sobote. V tekmovalnem delu se bo predstavilo sedem najboljših predstav sezone, ki jih je izbral letošnji selektor dramaturg, režiser, scenarist in umetniški vodja Gledališča Glej Marko Bratuš.

53. Linhartovo srečanje se bo začelo v četrtek ob 10.00 v Kulturnem domu Postojna s predstavo KD Slovenj Gradec, Studia A, ki bo uprizoril Ljubezenske in šaljive slike al fresco Joseja Luisa Alonsa de Santosa, slavnostno odprtje festivala pa bo ob 20.00, ko bo JSKD med drugim podelil tudi Linhartove listine in plaketo za odmevne dosežke na področju ljubiteljskega gledališča. Prejemnik Linhartove plakete za leto 2013 je igralec in režiser Karl Čretnik, Linhartove listine pa bodo prejeli gledališka organizatorka in pedagoginja Tanja Skrbinšek, lutkarja Petra Stare in Andrej Štular ter KD Loški oder Škofja Loka.

Izjemna vitalnost ljubiteljskega gledališča
Letos se je na lokalni ravni za nastop na festivalu potegovalo kar 131 predstav, kar je šest več kot lani in kar priča o izjemni vitalnosti ljubiteljskega gledališča pri nas. Festival se bo slovesno končal v soboto ob 20.00, ko bo žirija v sestavi igralka Jožica Avbelj (predsednica), igralec Vlado Novak in igralka Ana Ruter najboljšim podelila priznanja, in sicer matička za najboljšo predstavo v celoti ter tri matičke za posebne dosežke po izboru žirije. Tudi letos bo imela žirija možnost opozoriti na vrhunske stvaritve s posebnimi priznanji žirije.

"Vsaka sezona je svoje vrste organizem in tudi s to ni čisto nič drugače - posebna je v tem, da sem v prejšnjih sezonah lahko slutil, kdo bo končni zmagovalec, tokrat pa, iskreno povedano, nimam pojma. Predstave, ki so se uvrstile na konec Linhartovega srečanja, so namreč, vsaka s svojimi prednostmi in pomanjkljivostmi, precej izenačene," je pred začetkom povedal selektor Marko Bratuš.

V spremljevalnem programu festivala si bodo obiskovalci ogledali zmagovalno predstavo festivala Vizije Prve gimnazije Maribor Razmerje po Beckettu in kratki enodejanki Questors Theatra iz Londona z naslovom Potterjeve neverjetne bolhe in Nekogaršnja prtljaga. Ogled vseh predstav bo brezplačen.