Plesna nacionala je druženje, spoznavanje in pomeni izmenjavo izkušenj in idej, so zapisali njeni organizatorji, zavod EN-KNAP in Center kulture Španski borci, društvo za sodobni ples Slovenije ter Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Foto: Španski borci
Plesna nacionala je druženje, spoznavanje in pomeni izmenjavo izkušenj in idej, so zapisali njeni organizatorji, zavod EN-KNAP in Center kulture Španski borci, društvo za sodobni ples Slovenije ter Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Foto: Španski borci
Iztok Kovač
Po besedah direktorja Zavoda En-Knap in umetniškega vodje Centra kulture Španski borci Iztoka Kovača z izborom članov mreže Aerowaves dela pridobijo neke vrste znak odličnosti. Foto: RTV SLO

Namen Plesne nacionale je predstavitev kakovostne, profesionalne slovenske sodobnoplesne produkcije. Predstavijo se posebnosti, pogledi, zamisli in potenciali slovenske umetnosti ob izmenjavi izkušenj in idej na področju sodobnega plesa.

Program najdete tukaj.

Mreža Aerowaves združuje strokovnjake s področja plesa iz 35 evropskih držav, ki bodo skozi srečanja izmed 600 prijavljenih del mladih plesnih ustvarjalcev iz vse Evrope izbrali dvajseterico del, ki jih bodo priporočili kot najprodornejša.

Kratki žlahtni izseki na ogled
Osrednji brezplačni dogodek letošnje Plesne nacionale, ki se bo začel drevi ob 20.00 v Veliki dvorani Španskih borcev, je že utečeni sklop iz prejšnjih let in je namenjen profesionalnim ustvarjalcem na področju sodobnega plesa, starejšim od 21 let, ki želijo na prireditvi po utečenem protokolu predstaviti odlomke iz svojih novejših del.

Ustvarjalci se splošni in strokovni, domači in mednarodni javnosti predstavijo z največ sedemminutnimi izseki iz obstoječih predstav ali še nerealiziranih idej, ki jih trenutno razvijajo. Plesalci, ki so prijavili svoja dela tudi na mednarodno mrežo Aerowaves, imajo letos lepo priložnost, da selektorjem mreže tudi v živo predstavijo izseke svojih del. Letos se z izseki iz 22 del 31 avtoric in avtorjev, ki so vsak na svoj način zaznamovali sodobnoplesno produkcijo v letu 2014, predstavlja skupaj 52 nastopajočih.

Vključenost v izbor mreže Aerowaves kot "znak odličnosti"
Člani mreže Aerowaves se vsako leto sestanejo v času, ko prihaja do spremembe ure - vselej v drugi državi - in izbirajo svoje favorite, ki s tem dobijo priložnost za gostovanje v partnerskih državah mreže Aerowaves. V Ljubljani je trenutno okoli 50 uveljavljenih mednarodnih direktorjev, producentov in programerjev s področja sodobnega plesa. Med njimi je tudi John Ashford, "oče" že 18 let delujoče mreže Aerowaves.

Zavod En-Knap z mrežo Aerowaves že štiri leta sodeluje tudi v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Španskih borcih kontinuirano predstavlja mlajše evropske talente in vzhajajoče zvezde. Do zdaj so v tem moščanskem centru v sodelovanju z mrežo predstavili več kot 30 gostovanj različnih avtorjev in skupin. Od 2009 mreža vsako leto v drugi državi organizira tudi festival, katerega premierna izdaja se je zgodila prav v Ljubljani, v sodelovanju z zavodom En-Knap. Letos je bil v Umeaju na Švedskem, prihodnje leto, predvidoma aprila, pa ga bodo priredili v Barceloni.

Nocojšnji dogodek se bo sklenil v Galeriji Internacionala v Španskih borcih z zabavo ob DJ-programu, namenjeno neformalni izmenjavi mnenj in sklepanju poznanstev, kar bo letos pestreje zaradi prisotnosti večje skupine mednarodnih programerjev.