Predstava je bila premierno prikazana na salzburškem festivalu. Foto: RTV SLO
Predstava je bila premierno prikazana na salzburškem festivalu. Foto: RTV SLO
Alamuta poustvarja ansambel SNG Drama Ljubljana. Foto: RTV SLO
Netta Or na generalki Mozartove opere Mitridate, re di ponto. Foto: EPA

Alamut, ki ga do zdaj še ni bilo mogoče videti na odrskih deskah, je nastal v režiji Sebastijana Horvata. Besedilo Bartolovega romana je za gledališče priredil Dušan Jovanović, v predstavi pa so nastopili tudi Igor Samobor, Radko Polič, Marko Mandič, Petra Govc, Jurij Zrnec, Uroš Fürst, Zvone Hribar in Gorazd Logar.

Štiri postavitve mladih režiserjev
Predstavo so prikazali v programu Young Director's Project (Projekti mladih režiserjev), ki ga je zasnoval direktor gledališkega programa salzburškega festivala Martin Kušej. Poleg Alamuta bodo v tej sekciji uprizorili še dela La Scimia - Carnezzeria v režiji Emme Dante (Italija), Phaidra (za režijo je poskrbel Arpad Schilling) in Zablode gojenca Törlessa češkega režiserja Dušana Davida Parizeka.

Režiserji, ki se bodo predstavili v okviru omenjene sekcije, se potegujejo tudi za posebno nagrado - pero Maxa Reinharda, ki s seboj prinaša tudi 13.000 evrov.

Jeseni tudi pri nas
Ponovitvi Alamuta, ki je nastal v koprodukciji festivala in SNG-ja Drama Ljubljana in je v Salsburgu naletela na izredno pozitivne odmeve, bosta še v petek in soboto, v Ljubljani pa bo premierno predstavljen 8. oktobra.

Salzburški poletni festival so leta 1920 zasnovali režiser Max Reinhardt, pesnik in dramatik Hugo von Hofmannstahl, skladatelj Richard Strauss, scenograf Alfred Roller in dirigent Franz Schalk, njihov glavni namen pa je bil oblikovati festival, ki bi prebivalcem Salzburga ponudil vrhunske umetniške dogodke. To jim je tudi uspelo, saj bo festival letos na primer ponudil 183 kulturnih dogodkov, od katerih jih večino uvrščajo med vrhunske.