S predstavo Alamut je Sebastijan Horvat slavil na festivalu Salzburger Festspiele. Foto: RTV SLO
S predstavo Alamut je Sebastijan Horvat slavil na festivalu Salzburger Festspiele. Foto: RTV SLO
Roman je dramatiziral Dušan Jovanovič. Foto: RTV SLO
Predstava se osredotoča na pot Ibn Tahirja. Foto: RTV SLO

Prvič si je bilo v Slovenskem stalnem gledališču Trst predstavo, ki jo je na oder postavil režiser Sebastijan Horvat, mogoče ogledati 21. februraja, ponovitvi pa so pripravili še za 22. in 23. februar. Poleg gostovanja predstave so že pripravili okroglo mizo o avtorju romana Alamut Vladimirju Bartolu in integralno branje Alamuta, na katerem so se predstavili literati, novinarji in igralci.

Od giba do besede, pa še naprej
S predstavo Alamut, za dramatizacijo katere je poskrbel Dušan Jovanovič, je režiser Horvat gostoval na lanskem poletnem festivalu Salzburger Festspiele, kjer je prejel tudi nagrado za najboljšega mladega režiserja. Predstava Alamut se osredotoča na zgodbo Ibn Tahirja, natančneje na njegovo pot od takrat, ko se odpravi v utrdbo Alamut da bi pomagal v boju proti tujim osvajalcem, do trenutka, ko postane duhovni sin Seidune oziroma Hasana ibn Sabe. Po besedah Horvata je začetek predstave izrazito telesen in gibalen, v nadaljevanju se poudarek prenese na besedo, nato pa uprizoritev spet zavije v novo smer.

Predstavljajo se ...
Zgodbo Alamuta poustvarjajo igralci Igor Samobor, Radko Polič, Marko Mandič, Petra Govc, Jurij Zrnec, Uroš Fuerst, Zvone Hribar, Gorazd Logar in drugi. Kot scenograf se predstavlja Peter Veber, kostumografija je delo Belinde Škarice, za glasbo pa je poskrbel Drago Ivanuša. Pod koreografijo se je podpisala Snježana Premuš, avtor videa je Nejc Saje, oblikovalec luči Jaka Šimenc, kot dramaturška sodelavka pa se predstavlja Bojana Kunst.