Sebastijanu Horvatu je Alamut že prinesel prvi paket mednarodne slave. Foto: RTV SLO
Sebastijanu Horvatu je Alamut že prinesel prvi paket mednarodne slave. Foto: RTV SLO
V Sloveniji si bo predstavo mogoče prvič ogledati 8. oktobra. Foto: RTV SLO
Bo Alamut nadaljeval zmagoviti pohod? Foto: RTV SLO

Na mednarodnem festivalu v Salzburgu, kjer je bila tudi krstna uprizoritev igre, je Horvat prejel prvo nagrado v tekmovalni kategoriji Young Director's Project (Projekt mladega režiserja). Priznanje je Horvatu prineslo 10.000 evrov in nalivno pero Max Reinhard, vredno 12.000 evrov.

Odlični gledališki ustvarjalci na kupu
Predstava je nastala v koprodukciji salzburškega festivala in SNG-ja Drame Ljubljana, roman pa je za gledališče priredil gledališki režiser Dušan Jovanovič. Ustvarjalci predstave so uspeli k projektu pritegniti številne odlične domače igralce; v Alamutu tako na odru spremljamo Igorja Samobora, Radka Poliča, Marka Mandiča, Petro Govc, Jurija Zrneca, Uroša Fürsta, Zvoneta Hribarja in Gorazda Logarja.

Besede stroge žirije
V obrazložitvi svoje odločitve je žirija zapisala, da je Horvatu iz romanesknih figur uspelo ustvariti usodne odrske značaje, ki jih zgodba popelje na nevarno potovanje. Po zapisu avstrijske tiskovne agencije APA naj bi predstava pokazala, "kako je mogoče manipulirati z ljudmi in obdelati pretresljivo aktualno snov." Žirija - igralec Peter Simonišek, galerist Tadeus Ropac, predsednica festivala Helga Rabl-Stadler in umetnostni kritik Wolfgang Kraliček - je sporočila, da je bil Alamut edina predstava, za katero so se vsi štirje "sodniki" strinjali, da si zasluži priznanje.

Horvatovi konkurenti
V sekcijo Young Director's Project so selektorji salzburškega festivala poleg Alamuta uvrstili še predstave La Scimia - Carnezzeria v režiji Emme Dante (Italija), Phaidro režiserja Arpada Schillinga ter Zablode gojenca Törlessa, ki jih je režiral češki režiser Dušan David Parizek.

Slovenci bomo morali na prvo uprizoritev Alamuta še malo počakati. Premiera je napovedana za 8. oktober.