Prva premiera v sezoni je Evripidova
Prva premiera v sezoni je Evripidova "tragedija s srečnim koncem". Foto: SNG Drama/Peter Uhan
Predstava traja uro in 20 minut. Foto: SNG Drama/Peter Uhan

Tragedijo o ženi, ki umre namesto moža, je uprizorila četverica igralcev: Uroš Fürst, Iva Babić, Marko Okorn in Matija Rozman. Zgodba se vrti okrog Alkestide, ki se žrtvuje za moža, a jo polbog Herakles vrne v življenje. Tako imenovana tragedija s srečnim koncem je prežeta z ironijo in črnim humorjem. "Kljub mitski osnovi zveni presenetljivo sodobno, zlasti v pretanjenem razkrivanju človeških strahov in šibkosti, razlik med spoloma in konfliktov med generacijami, ki se od antičnih časov do danes niso prav dosti spremenili," so zapisali v ljubljanski Drami.

Za prevod besedila je poskrbela Jera Ivanc, dramaturginja je Darja Dominkuš, scenograf Branko Hojnik, kostumografa Leo Kulaš in Ljubica Čehovin Suna, avtor glasbe pa Aleksandar Kostić.

Mala drama večja in varnejša
Kako daleč pa je proces obnove? Kot so povedali v Drami, so v dvorani v prvi fazi izvedli le nujna investicijsko-vzdrževalna dela in jo opremili z novimi sedeži. Teh je po novem sto, pred tem jih je bilo 92.

Odpravili so tudi pomanjkljivosti, zaradi katerih je bila Mala drama zaprta. Poskrbeli so za varnost in uredili evakuacijske poti, ločene sanitarije za obiskovalce in prostornejši prostor za druženje. Obiskovalce čakata tudi nov vhod in dvigalo.

Obnovo so sicer že na začetku razdelili v dve fazi, med drugim zaradi omejenih finančnih sredstev in časovnih okvirov v sklopu gledališke sezone 2013/14.

Za nadvišano dvorano še čakajo sredstva
Glavna pridobitev druge faze bo t. i. nadvišana dvorana, ki jo bodo izvedli s soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Za zdaj še nimajo zagotovljenih potrebnih sredstev, ker odločbe o financiranju z ministrstva za kulturo za leto 2014 še niso prejeli, a pričakujejo, da s tem ne bo težav.

Alkestida v prenovljeni Mali drami
Alkestida v prenovljeni Mali drami