"Izkusite mesto! Začutite njegov resnični utrip! Doživite skrivnosti, ki se izmuznejo celo avtohtonim prebivalcem!" S temi besedami je na ekstravagantno umetniško-turistično vodenje po Ljubljani povabil Kolektiv Narobov. Foto: Ana Monro

Oba vodena ogleda mesta pa sta združevala kopico domišljije, ki v mestni realnosti prepozna še kaj več od zgolj vidnega, ter duhovit komentar mesta, umetnosti in turizma; KUD Ljud s Pocestnico – ogledom "ready-made" galerije na prostem, narobovci pa z Le Grand Big Tour (with cheese), mešanico običajnega ogleda mesta in bizarnega pristopa vodičev, ki turistično ekskurzijo začinijo s slapstick vložki, dadaizmom in absurdnim humorjem.
Klovn Mc Fois je v interaktivni predstavi Ljubime! po ulicah iskal svojo sorodno dušo, sodelovanje k neobičajni komunikaciji pa je spodbujala tudi instalacija ExterNet, ki je v času festivala stala na Prešernovem trgu. Hrvaški KAM Hram so v plesno akrobatski predstavi Ljubezenska blesologija pripovedovali zgodbo o zaljubljanju, klovna Tom Greder in Trent Arkleysmith pa sta mimoidoče navdušila z rokohitrsko komedijo Oskar in Štrudl.
A to je le nekaj predstav in dogodkov, ki so potekali po ljubljanskih ulicah. Ana Desetnica se iz Ljubljane poslavlja danes s številnimi dogodki, ki se iz središča selijo v Moste. Prav tako se festival danes poslavlja iz Maribora in Ruš. 7. julija bo obiskal še Izolo, dan pozneje pa Novo Gorico.
V priloženem videu lahko preverite petkov utrip Ane Desetnice.

Ana Desetnica, 3. dan
Ana Desetnica, 3. dan