Umetniški vodja Bolšojevega baleta Makar Vazijev. Foto: Reuters
Umetniški vodja Bolšojevega baleta Makar Vazijev. Foto: Reuters

"Mislim, da ni skrivnost, da je Kitajska ena redkih držav, ki nas podpira in še naprej sodeluje z nami. Verjamem, da bomo spet nastopali (na Zahodu), drugi pa bodo prišli nastopat v (Rusijo). To je potrebno in neprecenljivo," je v intervjuju pod streho Bolšoj teatra za Reuters dejal umetniški vodja tamkajšnjega baleta Makar Vazijev.

Bolšojev balet kot kronski dragulj ruske kulture
Bolšojevi baletniki tako upajo, da bo to naznanilo njihovo vrnitev na svetovni oder nič manj kot kronskega dragulja ruske kulture, ki je svet obkrožil tudi v najbolj napetih dneh hladne vojne. Približno 300 kostumov in scenografij je že bilo vnaprej poslanih na Kitajsko, so sporočili iz gledališča.

Gledališče, ki ga je leta 1776 ustanovila cesarica Katarina Velika, bo na dveh gala predstavah v Pekingu uprizorilo odlomke nekaterih svojih najbolj znanih baletnih del, čemur bo skozi tri večere sledilo uprizarjanje baleta Don Kihot iz 19. stoletja. "Zelo sem vesela, da bomo končno gostovali v tujini. Veselimo se tega," je med vajami za Reuters povedala prvakinja baleta Elizaveta Kokoreva.

Prvakinja Bolšojskega baleta Elizaveta Kokoreva med vajo. Foto: Reuters
Prvakinja Bolšojskega baleta Elizaveta Kokoreva med vajo. Foto: Reuters

Odpovedi so se začele vrstiti že dan po invaziji
Februarja 2022, zgolj dan po tem, ko je Moskva poslala na tisoče vojakov v Ukrajino, je londonska Kraljeva operna hiša odpovedala načrtovano popandemično vrnitev Bolšoja na daljše gostovanje, načrtovano za tisto poletje. Temu so sledile odpovedi tudi v drugih zahodnih mestih.

Direktor Bolšoj teatra Vladimir Urin je dejal, da je žalosten zaradi izgube tega, kar je bilo redno ustvarjalno sodelovanje z zahodnimi gledališkimi skupinami in umetniki. Med drugim je italijanski baletni solist zapustil skupino in odšel iz Rusije kmalu po začetka vojne v Ukrajini. Bolšoj teater je sicer letos odpovedal dve predstavi režiserjev, ki sta se izrekla proti invaziji.

Bolšojev balet bo po Pekingu nato novembra odpotoval še v belorusko prestolnico Minsk, januarja 2024 pa bodo nastopili tudi v Omanu.