Se v ljubljanskem baletu obetajo spremembe? Foto: RTV SLO
Se v ljubljanskem baletu obetajo spremembe? Foto: RTV SLO

Umetniško vodjo ljubljanskega baleta naj bi zamenjal nekdanji ravnatelj baleta zagrebškega Hrvaškega narodnega gledališča Dinko Bogdanić.

O funkciji, ki naj bi mu jo ponudili v Ljubljani, je Bogdanić za enega izmed hrvaških tednikov povedal tudi, da je že bil v Ljubljani in da naj bi ta teden določili podrobnosti. Umetniški vodja baleta SNG-ja Opera in balet Ljubljana Darinka Lavrič Simčič je predlog za sporazumno razvezo pogodbe o zaposlitvi podala 17. novembra. Odstop je Lavrič Simčičeva ponudila vršilcu dolžnosti ravnatelja opere Kristjanu Ukmarju.

Kot razlog zanj je navedla njegovo poseganje v strokovno vodenje baletnega ansambla in spreminjanje pripravljenega programa za leto 2006, kar po njenih besedah "postavlja pod vprašaj avtonomna pooblastila umetniškega vodje baleta".

Vse bo znano do 7. decembra
Kristijan Ukmar je odstop ustno sprejel, dokončnega sporazuma o njem pa še niso dosegli. Ukmar ob tem dodaja, da si želi, da bi Lavrič Simčičeva (ki jo podpira tudi baletni ansambel) ostala umetniška vodja baleta in da je pripravljen na pogovor ter konstruktivno usklajevanje mnenj. Iz Opere so še sporočili, da sta se tako vršilec dolžnosti ravnatelja Kristijan Ukmar kot tudi umetniška vodja baleta Darinka Lavrič Simčič obvezala, da bosta konstruktivno pristopila k obravnavi predloga umetniške vodje baleta ter do 7. decembra sklenila dogovor.

V Ljubljani naj bi delal pol leta
"Dozdajšnja umetniška vodja baleta Darinka Lavrič Simčič ni našla skupnega jezika z Ukmarjem in odhaja s tega položaja. Ukmar se spominja moje koreografije Don Kihota, ki sem jo delal pred desetimi leti v Ljubljani, in mojih gostovanj z Ireno Pasarič ter spremlja moje delo, zato mi je ponudil mesto v. d. vodje baleta v obdobju od januarja do junija 2006," pa je o najnovejšem dogajanju v ljubljanskem baletu Bogdanić povedal za hrvaški tednik.