Oder
William Shakespeare: Julij Cezar
Julij Cezar je zgodba o tem, kako krhka je demokracija, so v gledališki list zapisali člani gledališča. "Institucije, s katerimi smo odraščali, ki smo jih podedovali od naporov številnih generacij pred seboj, lahko v trenutku izginejo." Foto: Public Theater
Julij Cezar
Julij Cezar je v novi postavitvi svetlolas, vpliven poslovnež, ki na obleki nosi majčkeno ameriško zastavo. Njegova žena, Kalpurnija, ima slovanski naglas in nosi draga oblačila znanih oblikovalcev. Foto: AP
Julij Cezar
Shakespearova tragedija tematizira umor Julija Cezarja in usodo rimskih institucij po njegovi smrti. Foto: AP

Dodaj v

Bojkotirati ali ne bojkotirati? Shakespeare "po trumpovsko"

Mnoge je razburila nova postavitev Julija Cezarja
13. junij 2017 ob 21:19
New York - MMC RTV SLO, Reuters

Newyorška gledališka skupina Public Theater mora javno braniti svojo postavitev klasične Shakespearove tragedije Julij Cezar. Reinterpretirali so jo namreč tako, da so v vlogo umorjenega rimskega cesarja postavili predsednika Trumpa - in izgubili dva ključna sponzorja.

Nepridobitno gledališče je v ponedeljek izgubilo dva velika sponzorja, letalsko družbo Delta in korporacijo Bank of America. Jasno jim je, priznavajo, da je njihova reinterpretacija Shakespearove tragedije, v kateri Cezarja upodobijo kot svetlolasega, karizmatičnega poslovneža (ki se kopa v zlati kadi), razdelila javnost. Igralci (in njihovi kolegi iz umetniških krogov) denimo zdaj grozijo, da bodo bojkotirali podjetji, ki sta umaknili svojo finančno podporo.

"Točno take debate so cilj našega družbeno zavednega teatra," je gledališče zapisalo v izjavo za javnost. "Naša postavitev Julija Cezarja niti slučajno ne spodbuja nasilja nad komer koli. Shakespearova drama in naša postavitev imata ravno nasprotno sporočilo: kdor poskuša braniti demokracijo z nedemokratičnimi sredstvi, bo moral plačati visoko ceno in uničiti točno to, za kar se je boril."

Podjetji Delta in Bank of America sta svoje sponzorstvo umaknili v nedeljo, nekaj ur po tem, ko je predsednik Trump tvitnil svoj pomislek, da pri Juliju Cezarju ne gre za umetnost, pač pa za politični govor.

Podobnost ni ušla nikomur
Pri New York Timesu so v recenziji predstave zapisali, da "upodobitev mulastega, svetlolasega Cezarja v modri obleki, v kompletu z zlato kadjo in našobljeno slovansko ženo, 'trolanje' Trumpa pripelje na osupljivo novo raven". Pri New York Daily News so pisali o "liku egomanijaka, ki je čista kopija trenutnega lastnika Ovalne pisarne. In zaradi svoje sle po moči in napuha je umorjen."

Pozivi k bojkotu ...
"Razočaran sem nad Delto, ker obračajo hrbet svobodi govora," je tvitnil Beau Willimon, ameriški dramatik in avtor Netflixove uspešnice Hiša iz kart. "Z vami sem preletel na tisoče milj. A zdaj je tega konec."

Pisateljica Joyce Carol Oates je tvitnila, da si bo šla predstavo ogledat prav iz "navdušenega upora proti zagovednežem s cenzorskimi ambicijami".

Oglasil se je tudi kultni igralec Ron Perlman (Hellboy) in obsodil zdaj že nekdanja sponzorja. "Ravnajte v skladu s tem," je naročil svojim sledilcem.

Predstavnik letalske družbe je potrdil, da so svojo podporo umaknili, ker je produkcija "prestopila mejo dobrega okusa", bančniki pa menijo, da je bila predstava uprizorjena na način, ki naj bi provociral in žalil. "Če bi za ta namen vedeli vnaprej, se sploh ne bi odločili za sponzorstvo," pravijo zdaj.

... in glasovi podpore
Obe podjetji sta na družbenih omrežjih dobili tudi veliko podpore. "Bravo za Delto, ki je umaknila podporo 'zaigranemu' atentatu na predsednika," je tvitnil nekdanji guverner Arkansasa Mike Huchabee. "Nikomur ni treba sponzorirati takega sranja!"

Podjetje American Express, ki je prav tako eden od podpornikov gledališča, je že podalo izjavo, da ne podpirajo pričujoče postavitve Julija Cezarja, niso pa napovedali, da bodo umaknili svoje sponzorstvo.

Afera močno spominja na škandal, ki je pred dvema tednoma (najverjetneje) končal kariero komičarke Kathy Griffin. Javnost je namreč fotografije, na katerih se je pojavila z odrezano, okrvavljeno Trumpovo glavo v roki, ocenila za neokusne in neprimerne. Ko so fotografije zaokrožile po družbenih omrežjih, je komičarka izgubila sponzorstva in več služb, med drugim tudi vodenje CNN-ovega silvestrovega programa, ki ga je tradicionalno povezovala v družbi Andersona Cooperja.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Jajaja
# 14.06.2017 ob 08:38
Našobljeno Slovansko ženo....
Ali ni to politično nekorektno označevanje .....
Zakaj pa ne upajo napisati z židovskim zetom in svetovalcem katerega oče je v zaporu zaradi finančnih prevar....
Tega se verjetno ne upajo zapisati
pr_holistar
# 14.06.2017 ob 00:04
Pa saj so oranžkoti želeli odpraviti politično korektnost, kaj zdaj jokajo?
Ples
# 14.06.2017 ob 03:33
@pr_holistar
No pa saj predstava zgleda zelo politično korektna - glavnega junaka so prijazno posadili v zlato banjo, ne na školjko ...
bilzerian
# 13.06.2017 ob 22:35
toliko o svobodi govora.
po eni strani se vsi zgražate nad nasiljem, ki ga je uprizorila ruska policija nad protivladnimi protesniki, po drugi pa se nihče ne vpraša, kaj bi se zgodilo v katerikoli zahodni državi z ljudmi, ki bi protestirali proti vladi.
četa 2012 so nas vse, ki smo protestirali proti Kangli, s pendrekom po betici in nas iz helikopterja škropili s solzivcem, kot insekte.
jackm8
# 14.06.2017 ob 17:38
Zanimiva ideja. Me, pa zanima po čem so vzeti ostali akterji. Cesarja pospravijo že po polovici igre, potem pa na čelo stopita Oktavijan in Mark in s pompom pometeta s atentatorji.
ti-ne
# 14.06.2017 ob 11:29
Podjetji Delta in Bank of America sta svoje sponzorstvo umaknili v nedeljo, nekaj ur po tem, ko je predsednik Trump tvitnil svoj pomislek,

::::::::::::::::
Predstavnik ljudstva ali koroporacij?
Trubadur
# 14.06.2017 ob 10:53
demokracija... nekaj poveš, prikažeš in si zato kaznovan...
bilzerian
# 13.06.2017 ob 23:58
ajvard, če ne bi gledal samo takratnih prorežimskih medijev, bi vedel, da so protesti bili sprva mirni, policija je sprovocirala zadeve do te točke, da je prišlo do nemirov. in bi zdaj morali biti v zaporu tedanji notranji minister, kangla in tedanji premier
SsDrag
# 13.06.2017 ob 22:20
kako se demokrati kažejo v negativni luči.
ajvard
# 13.06.2017 ob 22:46
bilzerian

vi "protestniki", nasilniki, bi sedaj morali komentirati iz zapora.
Kazalo