Oder
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 7 glasov Ocenite to novico!
Stara elektrarna
Staro elektrarno so kot primeren prostor zase že v 80. in 90. letih odkrili umetniki in ga začeli napolnjevati z umetniškimi vsebinami, leta 2003 so stavbo prenovili, dvorano pa odprli s festivalom Mladi levi leto pozneje. Foto: Miran Kambič
Nevenka Koprivšek
Umetniška direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek je med drugim opomnila na težke razmere za delovanje umetnikov na nevladni sceni, s katerimi tudi sami sodelujejo. Ti po njenih besedah še danes čutijo posledice gospodarske krize, kar vodi v vse večji prekariat. Sama si zanje želi resnično programsko upravljanje, kar bi s seboj potegnilo določena sredstva, ki jih trenutno pri zavodu Bunker nimajo. Foto: BoBo
Mateja Demšič
Vodjo oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Matejo Demšič posebej veseli, da so se pri zavodu Bunker zelo angažirali na področju kulturno-umetnostne vzgoje. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Bunkerju še pet ustvarjalnih let v zavetju Stare elektrarne

In kaj prinaša prihajajoča sezona?
6. junij 2017 ob 21:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Primer Stare elektrarne - Elektro Ljubljana velja za enega redkih primerov plodnega sodelovanja med gospodarstvom, državo, mestom in umetniki - zavod Bunker, ki skrbi za program, pa je razgrnil načrte za prihodnjih pet let.

Umetniška direktorica zavoda Nevenka Koprivšek je ob predstavitvi programa pozdravila novo obdobje, ki je pred njimi v vlogi upraviteljev prostorov, ob čemer je opozorila, da si umetniki s področja sodobnih scenskih umetnosti zaslužijo boljše pogoje za delo. Primer Stare elektrarne - Elektro Ljubljana velja za model dobre prakse glede sodelovanja različnih delov družbe. Že v 80. in 90. letih so prostor odkrili umetniki in ga začeli napolnjevati z umetniškimi vsebinami, leta 2003 so stavbo prenovili, dvorano pa odprli s festivalom Mladi levi leto kasneje.

Vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Mateja Demšič je poudarila, da se je pod vodstvom Bunkerja Stara Elektrarna spremenila v enega najbolj energičnih prostorov v mestu, ki se poleg umetniški produkciji posveča tudi izpostavljanju družbeno-kritičnih tem in vzpostavlja dialog med različnimi skupnostmi. Minister za kulturo Tone Peršak je pohvalil podjetje Elektro Ljubljana, ki je za kulturo izkazalo izjemno razumevanje. Hkrati pa je pojasnil, da je do zamika ureditve legalnega statusa in financiranja Stare elektrarne, ki je Bunker za določeno obdobje pahnilo v negotovost, prišlo zgolj zato, ker so za spremembe zakonov - v tem primeru Zujika - predvideni določeni roki.

Želja po centru sodobnih scenskih umetnosti
Minister je dodal, da so že njegovi predhodniki in on sam v tem prostoru prepoznali dodano vrednost, zavod Bunker pa se je s svojim dosedanjim delovanjem izkazal kot prepoznaven in zaupanja vreden partner za sodelovanje. Režiser in umetniški vodja Vie Negative Bojan Jablanovec je eden od umetnikov, s katerimi sodelujejo v Bunkerju in so jih gostili na današnji predstavitvi. Jablanovec je predstavil pobudo za vzpostavitev formalnih pogojev in zagotovitev finančnih sredstev za ustanovitev centra sodobnih scenskih umetnosti, potencialno kar v prostorih Stare elektrarne.

Peršak je dodal, da se v procesu oblikovanja novega Nacionalnega programa za kulturo ukvarjajo s podobno zamislijo, in sicer v smeri, da bi izbrani dejavnosti za določeno obdobje podali neke vrste pooblastilo za delovanje z možnostjo podaljšanja. Kot je pojasnil minister, bi ta dejavnost tako pridobila zagotovilo, da lahko obstoji vsaj nekaj let, ne pa da je odvisna od vsakoletnih razpisov.

Na predstavitvi programa je bil tudi predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, ki je povedal, da primer Stare elektrarne razbija stereotip, da so tehniki oddaljeni od kulture. Ob tem je dodal, da verjame, da s sodelovanjem dokazujejo svojo družbeno zavednost. Do 120. obletnice začetka gradnje stavbe ljubljanske mestne elektrarne načrtujejo tudi obnovo objektov v bližini glavne zgradbe, je še povedal Ribič.

Pogled v prihajajočo sezono ... in še dlje
V sezoni 2017/2018 so najavljene premiere projektov Irene Tomažin, Matjaža Fariča, tandema Kitch in prej omenjene Vie Negative. Ob teh bodo ponavljali nekatere projekte iz minulih let, v produkciji Bunkerja pa pripravljajo premiero novih predstav Mareta Bulca in skupine Beton Ltd., avgusta pa se seveda vrača festival Mladi levi. V dvorani vadijo tudi številne skupine, prav tako pa tam potekajo srečanja in konference (trenutno konferenca Flanders - Balkan Express), je še povedala vodja programa Mojca Jug.

Pri Bunkerju si bodo v prihodnjih letih prizadevali tudi za pridobitev novih občinstev in nadaljevali z aktivnostmi na področju kulturne vzgoje, je povedala vodja razvojnih projektov Alma R. Selimović. Radi bi razvili tudi model nanoturizma na Taboru, kjer so se že tesno povezali z lokalno skupnostjo. Mladim pa bodo med drugim omogočili kuriranje dogodkov, kot novost bodo vzpostavili kritiško platformo.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Mikita
# 07.06.2017 ob 08:43
smukač in druščina,

očitno komentirate nekaj, kar vas itak ne zanima in o tem nimate pojma. Tudi jaz ne maram nenehno poslušati o športu, na nacionalki in valu 202 totalno težijo s tem športom in moramo tudi, ko so naši totalno neuspešni, poslušati razpredanja naših športnikov, komentatorjev in trenerjev in njihove nebuloze, zakaj je tako. Športa je veliko ne glede na to, če gre za x ligo, povprečne rezultate, ali vrhunske dosežke. Če bi ob vsaki neuspeli predstavi bilo toliko poročanja kot neuspelih športnih nastopih, bi se upravičeno pritoževali. V članku so omenjena imena, ki nekaj pomenijo. Vaši komentarji pa so pokazatelj duha naroda, ki ga lahko nategneš za milijarde, spraviš v vojne koalicije (v vojno), ljudje pa se pritužujejo zaradi tega, ker Nutella ni taka kot v Avstriji. Smo narod malenkostnih prepirljivcev in neumnežev, sovražimo znanost in kulturo, nazadnjaštvo in zadrtost pa enačimo s tradicijo in ju imamo za vrednoto. Ljubimo kriminalce, ki se gredo politiko in radi imamo nesposobneže na visokih položajih. Ampak, kultura, še posebej umetnost je pa za nas ventil, ko začnemo udrihati in peniti v tri dni. Od take nekulture smo ob osamosvojitvi že pobegnili, ampak izkazalo se je, da od samega sebe ne pobegniti, lahko se samo spremeniš.
Mikita
# 07.06.2017 ob 08:44
...od samega sebe ne da pobegniti, lahko se samo spremeniš.
smukač
# 07.06.2017 ob 07:58
Pri nas je problem le to, da vse preveč ljudi in stvari priznamo kot umetnost, v bistvu je lahko pri nas umetnik čisto vsak, v resnici pa je umetnikov v populaciji zelo malo tako kot recimo vrhunskih športnikov, rekreativec pa je lahko tudi vsak, s to razliko, da rekreativec od tega ne more živeti, "rekreativni umetnik" pa to hoče in se čudi, da se mu ne omogoči.
BepaJoseph
# 07.06.2017 ob 07:19
Če bi ta ekipa rabila živet od prodaje vstopnic, bi hitro zaprli vrata...Tako pa so se priklopili na vse mogoče državne in mestne donacije in nam pakirajo umetnost...
los-t
# 07.06.2017 ob 21:21
V Elektrarni nisem videl drugega kot netalentirane samopromoterje na odru, neolikane obiskovalce na dvorišču, vmes pa vipovce, ki se kažejo na večerni sceni kot domišljavi meceni ter kakšno naivno damo, ki se ima za muzo, slišal pa bedo modernega jezika in gramatike in glasbe....trikrat...potem sem pustil to kulturo in se spet posvetil večerni knjigi. Stari knjigi. V lepi Slovenščini spisani, tradicionalno obarvani a vseeno za vse čase aktualni zgodbi, večnosti namenjeni. Slovenski pisatelji iz naših knjižnic so že zdavnaj pomrli, morda je s Pavčkom dokončno umrla tudi naša kultura, ostale so le multikulturne zvezde tipa srečanja pod klobuki :)...
Bivši uporabnik
# 07.06.2017 ob 03:41
He, he, naj Elektro Ljubljana plagiat svojega direktorja tam razstavi kot moderno inštalacijo, zraven naj pa za cvetober dodajo Perićev kragujevški doktorat.

Me pa sicer veseli, da so po več mesecih končno spet začeli pošiljati normalne račune za porabljeno elektriko.
bm1950
# 06.06.2017 ob 22:35
Radi bi razvili tudi model nanoturizma na Taboru, kjer so se že tesno povezali z lokalno skupnostjo. Mladim pa bodo med drugim omogočili kuriranje dogodkov, kot novost bodo vzpostavili kritiško platformo.

Prosim naj mi nekdo prevede to blebetanje.
Pravzaprav velja za cel članek.
Kazalo