Dagmar Dachauer deluje kot plesalka, koreografinja, performerka in plesna pedagoginja. Foto: Andi Bančić
Dagmar Dachauer deluje kot plesalka, koreografinja, performerka in plesna pedagoginja. Foto: Andi Bančić
false
S Straussovo visoko skomercializirano glasbo, ki je del avstrijske identitete, avtorica v predstavi Čudovita leta posega v prirojeno in kontroverzno kvaliteto nacionalnega ponosa in njegovo povezavo z romantičnim, pompoznim, patriarhalnim, buržoaznim, junaškim in vzvišenim. Foto: Sunčan Stone

Avtorski solo plesalke, ki smo jo pri nas spoznali lani v plesni predstavi belgijskega avtorja Kevina Trappeniersa Selfed v produkciji Plesnega teatra Ljubljana, bo premierno prikazan drevi ob 21. uri v Plesnem teatru Ljubljana.

Predstava je odraz sodobne in osebne refleksije glasbe, kar še danes v plesu ostaja kot večna skušnjava. S prepletom glasbe znotraj sodobnega plesnega konteksta si je želela povezati zgodovinske elemente in njihove reminiscence s politično naravo in legitimnostjo lastnega telesa.

V obravnavo jemlje glasbo obeh Johannov Straussov in obdobje Dunajskega kongresa. S Straussovo visoko skomercializirano glasbo, ki je del avstrijske identitete, avtorica v predstavi Wunderbare Jahre/Čudovita leta posega v prirojeno in kontroverzno kvaliteto nacionalnega ponosa in njegovo povezavo z romantičnim, pompoznim, patriarhalnim, buržoaznim, junaškim in vzvišenim.

Dagmar Dachauer je samozaposlena plesalka, koreografinja, performerka in plesna pedagoginja iz avstrijskega Linza. Plesno izobraževanje je opravljala na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in na P. A. R. T. S. (Performing Arts Research and Training Studios v Bruslju, v stockholmski plesni in cirkuški univerzi pa je študirala ravnotežje rok. Sodelovala je z več koreografi in avtorji, za svoj plesni film Treeo je bila nagrajena na Cinedans festivalu v Amsterdamu. Letos je bila izbrana za rezidenčno umetnico v kulturRaumu v Celovcu kot prva "plesalka mesta".

Pri dramaturgiji predstave sta sodelovali Ingrid Türk-Chlapek in Andreja Kopač, za zvočno podobo je poskrbel Kilian Immervoll, luči je oblikoval Janko Oven. Ponovitev predstave Čudovita v koprodukciji Plesnega Teatra Ljubljana in avstrijskega umetniškega združenja umfug, bo še v nedeljo, 13. septembra.

Dagmar Dachauer v PTL
Dagmar Dachauer v PTL