Marčevska premiera Šentjakobskega gledališča je rezervirana za večkrat nagrajeno gledališko uspešnico, po kateri so posneli tudi televizijsko serijo. Foto: Šentjakobsko gledališče
Marčevska premiera Šentjakobskega gledališča je rezervirana za večkrat nagrajeno gledališko uspešnico, po kateri so posneli tudi televizijsko serijo. Foto: Šentjakobsko gledališče
Po besedah režiserja Borisa Kobala je predstava za igralce zelo zahtevna, saj je ni lahko doseči kredibilnosti igre na tako majhni razdalji od občinstva.
Po besedah režiserja Borisa Kobala je predstava za igralce zelo zahtevna, saj ni lahko doseči kredibilnosti igre na tako majhni razdalji od občinstva. Foto: BoBo

Komedijo britanskih avtorjev Antonyja Jaya in Jonathana Lynna so v režiji Borisa Kobala premierno uprizorili v Šentjakobskem gledališču. Ker zahteva predstava drugačen oder, jo uprizarjajo na stranski sceni gledališča, na Vodnikovem trgu 5. Dogajanje je postavljeno v kabinet britanskega premierja, čemur ustreza dvorana na Vodnikovem trgu, kjer ima sicer Šentjakobsko gledališče svoje upravne prostore s 40 sedeži. Prizorišče zagotavlja intimo štirih protagonistov, ki delajo v istem kabinetu.
Gre za politično satiro z izredno gostobesednim besedilom, ki od gledalca zahteva posebno pozornost. Vse se vrti okrog gradnje naftovoda čez vso Evropo, pri kateri naj bi imela vodilno vlogo izmišljena država Kumranistan. Ob problematiki se odpira tudi več drugih tem, od tega, ko v kabinetu ugotovijo, da je njihova kuharica priseljenka brez vizuma, do okoljskih vprašanj.
Lahke odločitve pred spornimi etičnimi vprašanji
Prek črnega humorja se po režiserjevih besedah odpirajo tudi širša etična vprašanja. Pred dilemo se pojavijo, ko si na primer veleposlanik Kumranistana zaželi, da mu ponoči za spolne užitke priskrbijo 12-letno deklico in je na drugi strani v igri sto milijard dolarjev. Pretresa "neznosno lahkost odločanja", kot pravi umetniški vodja Zvone Šedlbauer oziroma izredno poenostavljen in ležeren način sprejemanja odločitev o ključnih rečeh.

Za igralce zahtevna predstava
Za igralce je predstava velik izziv, saj je po Kobalovih besedah težko doseči naravnost in kredibilnost igre na razdalji manj kot dveh metrov od občinstva. Ukvarjajo se tudi z "memoracijo besedila", gre za političen jezik, v katerem se "veliko govori, a malo pove", pravi Kobal. S težko nalogo so se spoprijeli Damijan Perne, Bojan Vister, Srečko Kermavner, Tina Tavčar, Janez Vlaj, Grega Usenik, Marko Skok in Tomaž Cvar. Scenografija je delo Ane Rahele Klopčič, za kostume pa sta poskrbela Vister in Kobal, ki je opravil tudi izbor glasbe. Pod prevod se podpisuje Iris Žnidarič, pod lekturo Rudenka Nabergoj.
Predstavi Da, gospod premier in Moj oče socialistični kulak (premiera zadnje je napovedana v maju), sta zadnji dve uprizoritvi po izboru nekdanjega umetniškega vodje gledališča Jaše Jamnika.