Vodja festivala Prestopi Zoran Petrovič je v programu izpostavil nastop španskega gledališča Descarnada Senorita z minimalistično predstavo Ženska iz vreče, ki jo gostijo v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor, ter plesno predstavo Duet 012 Rosane Hribar in Gregorja Luštka. Obe predstavi si bo mogoče ogledati 31. avgusta. Foto: Prestopi
Vodja festivala Prestopi Zoran Petrovič je v programu izpostavil nastop španskega gledališča Descarnada Senorita z minimalistično predstavo Ženska iz vreče, ki jo gostijo v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor, ter plesno predstavo Duet 012 Rosane Hribar in Gregorja Luštka. Obe predstavi si bo mogoče ogledati 31. avgusta. Foto: Prestopi
NagiB
Letošnji NagiB je neke vrste prikaz delovnega procesa, medtem ko bo prikaz končanih umetniških del v ospredju Platforme sodobnega plesa, ki bo sledila v dneh od 7. do 9. septembra. Foto: NagiB

Z združitvijo treh festivalov želimo pokazati, da imamo močan program in si zaslužimo večjo podporo, pa da pokažemo potrebo po tem, da se v Mariboru vzpostavi prostor, ki bo namenjen sodobni umetnosti.

Petra Hazabent, vodja festivala NagiB
Zakaj te ne morem zapustiti
Platforma sodobnega plesa, ki bo letos potekala med 7. in 9. septembrom, je namenjena slovenskim umetnikom, ki se ukvarjajo s sodobnim plesom in so vpeti v sodelovanje pri slovenskem in mednarodnem prostoru. Na fotografiji prizor iz predstave Zakaj te ne morem zapustiti avtoric Tine Valentan in Urške Vohar, ki bo na sporedu 7. septembra ob 20.00 v Amfiteatru II. gimnazije. Foto: Plesna izba Maribor

Začel se je 7. mednarodni festival sodobnega plesa NagiB, ki bo potekal do 10. septembra, letos pa se predstavlja v nekoliko spremenjeni in tudi okrepljeni obliki. Svoj fokus je namreč odmaknil od formata predstave k samemu procesu njenega nastajanja, v katerem se srečujejo umetniki, strokovnjaki in javnost. Vendar Gosposka ulica ne bo le prizorišče NagiBa, saj so si jo kot skupno stičišče izbrali s festivalom neodvisnega gledališča Prestopi in Platformo sodobnega plesa.

Festival NagiB bo nadaljeval svoje poslanstvo, zaradi katerega so ga pred sedmimi leti ustanovili – širjenje sodobne plesne in gibalno-eksperimentalne scene v Mariboru. Letos bodo obiskovalci lahko spoznavali ustvarjalni proces plesnih predstav, zato je festival zamišljen kot dvotedenska umetniška rezidenca, ki bo izbranim umetnikom ponudila možnost razvijanja lastnih idej v kreativnem dialogu z uveljavljenima dramaturgoma Robertom Steijnom in Igorjem Dobričićem. Ob tem jim bo omogočala ustvarjalni proces deliti s širšo javnostjo.
Ekipo bodo sestavljali štirje profesionalni umetniki s področja sodobnega plesa in performansa: Coraline Lamaison iz Francije, Fanni Futterknecht iz Avstrije, Michelle Rizzo iz Italije in Vlasta Veselko iz Slovenije. Tem se bo pridružila tudi umetnica, izbrana na predhodnem razpisu 'desetminutni video, ki lahko postane predstava'.
Okus po NagiBu
Na dvorišču Vetrinjskega dvora je festival odprl spoznavni večer umetnikov in njihovih idej z naslovom Okus po NagiBu, zatem pa sta sledila koncert skupine Laka iz BiH-a in skupno zabava vseh treh mariborskih festivalov uprizoritvenih umetnosti.
NagiB je torej letos v prvi vrsti namenjen prikazu delovnega procesa, končana umetniška dela pa si bo mogoče ogledati na Platformi sodobnega plesa, ki bo sledila v dneh od 7. do 9. septembra.
Prestopi - gledališče v najširšem pomenu besede
Drugo leto bo potekal festival neodvisnega gledališča Prestopi, ki ga društvo Moment z namenom promocije neinstitucionalnega gledališča zaganja vzporedno z NagiBom. Prestopi bodo do 4. septembra gostili tri domače in tri tuje predstave. "Ostajamo zvesti neinstitucionalni izvedbi predstav, ki že v izhodišču niso scensko bogate, iščejo pa sporočilnost skozi druge ventile in so ravno zaradi tega s presežno vrednostjo," pravi vodja festivala Zoran Petrovič iz društva Moment. Prestopi ne izbirajo med zvrstmi, ampak razumejo gledališče v najširšem pomenu besede. "Obenem želijo sceno ustvarjati z občinstvom in gledalce aktivno vključiti v predstavo," še dodaja. Vsaki predstavi bodo sledila družabna srečanja, na katerih bodo imeli gledalci priložnost za pogovor z ustvarjalci.
Umetniki iz Španije, Nizozemske, Izraela, Avstrije in Slovenije bodo med 31. avgustom in 2. septembrom nastopili na odrih v Lutkovnem gledališču Maribor, Amfiteatru Druge gimnazije, Prvem odru Prve gimnazije in lokalu KGB. Predstave bo spremljala rezidenčna delavnica Via Negativa, na kateri bodo ustvarjalci iz različnih evropskih držav skupaj pripravili predstavo.
Ustvarjanje boljših pogojev za uprizoritvene umetnosti
Trije dogodki so združili moči v promociji tako lastnih vsebin kot prizadevanj za vzpostavitev boljših pogojev za razvoj neodvisne uprizoritvene umetnosti v Mariboru, organizatorji vseh treh dogodkov pa menijo, da je to področje v Mariboru podhranjeno, saj nima ustreznih možnosti za razvoj. Pogrešajo zlasti prostor, kjer bi lahko takšne umetnosti nastajale, se predstavljale in tako tudi pridobile večje občinstvo.
Kot prvi uspeh vidijo pridobitev skupnega prostora na Gosposki 27, kjer bodo delovali v prihodnjih dveh tednih. Prostora, ki se je prej uporabljal kot volilni štab župana Franca Kanglerja, glede njegovega lastništva pa so pri Plesni izbi skrivnostni, so po besedah vodje Plesne izbe Maribor Mojce Kasjak zelo veseli, saj bodo lahko glede na njegovo ugodno lokacijo v strogem središču mesta lažje nagovarjali javnost. To bo tudi skupni prostor za diskusijske zajtrke, projekcije filmov in pogovore z ustvarjalci, medtem ko bodo osrednje predstave na različnih prizoriščih, od Lutkovnega gledališča Maribor, gimnazijskih odrov in SNG Maribor do Naskovega dvorca in Grajskega trga.
Organizatorji so si zadali preveriti tudi, v kakšni kondiciji je mariborska kultura, kar so dopoldne preverjali s skupno akcijo - Cooperjevim testom, tekom po mariborskih ulicah.

Z združitvijo treh festivalov želimo pokazati, da imamo močan program in si zaslužimo večjo podporo, pa da pokažemo potrebo po tem, da se v Mariboru vzpostavi prostor, ki bo namenjen sodobni umetnosti.

Petra Hazabent, vodja festivala NagiB