Vlada je že pred desetimi leti napovedovala zmanjševanje ugodnosti za delavce v kulturi. Med festivalom v Avignonu je tako okoli 650 umetnikov in tehnikov ter drugih delavcev v kulturi protestiralo proti vladnim ukrepom, ki bi ogrozili preživetje umetnikov in napovedovali smrt številnim kulturnim dogodkom. Foto: EPA
Vlada je že pred desetimi leti napovedovala zmanjševanje ugodnosti za delavce v kulturi. Med festivalom v Avignonu je tako okoli 650 umetnikov in tehnikov ter drugih delavcev v kulturi protestiralo proti vladnim ukrepom, ki bi ogrozili preživetje umetnikov in napovedovali smrt številnim kulturnim dogodkom. Foto: EPA
Protesti kulturnih delavcev so že zajeli Pariz in še nekaj drugih mest ter privedli do odpovedi nekaterih dogodkov. S stavko nasprotujejo spremembam v sistemu zaposlovanja v kulturi, ki predvidevajo ukinitev nadomestila za obdobje med kratkoročnimi projekti ter zvišanje davkov. Avignonski festival se bo v petek le začel. Za to odločitev je v ponedeljek glasovalo 309 od 350 delavcev. Doseči želijo, da bi festival deloval kot "ozvočenje, prek katerega bi se slišale zahteve prekarnih delavcev (nastopajočih) in drugih delavcev v kulturi". Foto: EPA

Sindikat CGT (Confédération générale du travail) je namreč v skladu z drugimi nedavnimi akcijami kulturnih delavcev, ki nasprotujejo spremembam v sistemu zaposlovanja v kulturi, pozval k stavki na otvoritveni dan avignonskega festivala. Protest je že zajel Pariz in še nekaj drugih mest ter pripeljal do odpovedi nekaterih dogodkov.
Festival kot ozvočenje za zahteve prekarnih delavcev
Festival, ki ga je v Avignonu na jugu Francije leta 1947 ustanovil igralec in režiser Jean Vilar, se bo kljub stavki kulturnikov začel v petek. Od 350 tehnikov in drugih delavcev, sodelujočih na festivalu, jih je v ponedeljek 309, kar je 80 odstotkov, glasovalo za to, da se festival začne, kot je bilo načrtovano in napovedano. Doseči želijo, da bi festival deloval kot "ozvočenje, prek katerega bi se slišale zahteve prekarnih delavcev - nastopajočih in drugih delavcev v kulturi". Še vedno pa lahko izvedbo načrtovanega programa ogrozijo umetniki, ki nadaljujejo stavko po državi.

Ukinjanje nadomestil med projekti in višanje davkov
Doslej je francoski sistem okoli 250.000 delavcem na področju filma, televizije, gledališča in festivalov omogočal, da so prejemali nadomestilo tudi v obdobjih med kratkoročnimi projekti, ko dejansko niso delali. Ta sistem je umetnikom in drugim delavcem na področju kulture pomagal pri spopadanju s kronično delovno negotovostjo in podpiral francosko kulturno industrijo. Marca pa so bili sprejeti dogovori med nekaterimi združenji, delodajalci in vlado, s katerimi v želji po varčevanju ta red spreminjajo. Dogovor bi med drugim tudi zvišal davke.
Uničevanje živahne kulturne ponudbe
Igralec Jimmy Shuman, član delavskega združenja francoskih umetnikov – interpretov, je povedal, da bo ta sprememba uničila živahno kulturno dogajanje v državi. Kulturna scena ostaja zelo živahna tudi sredi ekonomske recesije. Obstaja veliko majhnih skupin, ki ustvarijo veliko predstav, sistem pred spremembo pa je omogočil umetnikov, da preživijo. "Manj ljudi, ki so sposobni živeti od svojega talenta in umetniškega delovanja, dolgoročno uničuje širino kulturne ponudbe," meni.
68 let enega največjih festivalov
Festival v Avignonu se je v 68 letih razvil v enega največjih gledaliških festivalov na svetu. Vsako leto obiskovalcem ponudi med 35 in 40 predstav, ki si jih ogleda med 140.000 in 190.000 ljubiteljev gledališke umetnosti. Letošnjega, že 68. po vrsti, bo odprla drama Princ Homburški Heinricha von Kleista v režiji Giorgia Barberia Corsettija. Festival se bo končal 27. julija.