Celotno dogajanje predstave se zgodi v salonu omenjene ustanove v le nekaj urah. Foto: MGL/Barbara Čeferin
Celotno dogajanje predstave se zgodi v salonu omenjene ustanove v le nekaj urah. Foto: MGL/Barbara Čeferin
Bernarda Oman igra ugledno zdravnico Mathilde von Zahnd. Foto: MGL/Barbara Čeferin

V elitni psihiatrični bolnišnici pod vodstvom ugledne zdravnice, ki jo igra Bernarda Oman, policijski inšpektor v podobi Jurija Drevenška preiskuje okoliščine umora, podobnega umoru, ki se je zgodil pred kratkim. Morilec je takoj znan, to je namreč eden izmed pacientov.

V omenjenem sanatoriju prebivajo trije fiziki. Eden je prepričan, da je Isaac Newton (Uroš Smolej), drugi se ima za Alberta Einsteina (Gašper Tič), tretjemu, Johannu Wilhelmu Möbiusu (Boris Ostan), pa se prikazuje kralj Salomon. Vsi trije so izjemno nadarjeni znanstveniki, meja med genialnostjo in norostjo pa je tanka. Toda v drugem dejanju se zgodi presenetljiv preobrat in nenadoma nič več ni tako jasno, so zapisali v MGL-u. Je mogoče, da ti veleumi norost le hlinijo?

Na slovenskih odrih Fiziki že dve leti po nastanku
Igro je leta 1961 napisal švicarski dramatik Friedrich Dürrenmatt, prvič pa so jo uprizorili že leto pozneje, ko je bila hladna vojna na vrhuncu. Na slovenskih gledaliških odrih so jo prvič uprizorili leta 1963 v ljubljanski Drami, pod režijo pa se je podpisal Andrej Hieng.

V tokratni uprizoritvi igrajo tudi Miranda Trnjanin, Nika Rozman, Boris Kerc, Nik Škrlec, Lovro Finžgar, Jožef Ropoša, Stannia Boninsegna in Nejc Cijan Garlatti.