V predstavo, ki jo je igralec podnaslovil ironični rekviem, je povabil prijatelje in velikane iz umetniškega sveta,
V predstavo, ki jo je igralec podnaslovil ironični rekviem, je povabil prijatelje in velikane iz umetniškega sveta, "za katere bi si želel, da so ob njegovem grobu". "Gre za fiktivni rekviem. Povabil sem tudi Mozarta, da konča predstavo s svojim Rekviemom," je dejal in dodal, da gre nekako tudi za gledališko učno uro, namenjeno občinstvu. Foto: Miha Fras
Predstava je konglomerat različnih slogov v okviru komedijskega žanra. Združuje od informansa do farse, burleske, klovnijade, stand-up komedije, rumenega gledališča a la Frljić ali performansa. Foto: Miha Fras

Predstava ljubljanskega Mini teatra je bila izbrana za najboljši avtorski projekt v vseh kategorijah: igra, režija, tekst, dramaturgija in vizualnost predstave.

Nagrajeni Stol(čk)i, avtorska predstava Nika Goršiča in noviteta letošnje sezone Mini teatra, so bili na 11. mednarodnem gledališkem festivalu Actor of Europe (Festival evropskega igralca) v Makedoniji uprizorjeni 7. julija. Maja letos so na 4. festivalu mreže NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija) v Vratsih v Bolgariji prejeli nagrado festivala za najboljšo predstavo.

Stoli za fantome, ki nikoli ne pridejo
Stol(čk)i temeljijo na Ionescovi drami Stoli (1952), kjer nastopa ostareli par, ki živi v osamljeni hiši ob morju. Moški želi človeštvu posredovati sporočilo, za katerega meni, da bo rešilo svet. Zato k sebi povabi najpomembnejše ljudi svojega časa in jim pripravi stole. A gostje jih nikoli ne zasedejo, saj so le fantomi v junakovi glavi. Kot pravijo v Mini teatru, so Stol(čk)i igralčev osebni pogled "v preteklost (jugo)slovenskega teatra in intimna retrospekcija velike kariere, ki je niso zaznamovali narcizem, priznanja in kavarniške anekdote, temveč je globoko vsajena v zavest o pomenu skupnega".

Gledališka umetnost ob Prespanskem jezeru
Vsako leto na obali Prespanskega jezera poteka mednarodni gledališki Festival evropskega igralca, ki je postal eden najpomembnejših festivalov v Prespanski regiji in tudi Makedoniji, udeležujejo pa se ga nekatera od pomembnejših imen regionalne in mednarodne gledališke scene. V kulturnem sodelovanju Makedonije, Albanije in Grčije odprtje festivala vsako leto poteka v treh jezikih, ki se govorijo ob Prespanskem jezeru – makedonščini, albanščini in grščini.