Nataša Barbara Gračner je nagradam za vlogo baronice dodala novo priznanje. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Nataša Barbara Gračner je nagradam za vlogo baronice dodala novo priznanje. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Gospoda Glembajevi
Miroslav Krleža je zgodbo drame Gospoda Glembajevi postavil v čas avstro-ogrske monarhije. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

Za vlogo baronice Castelli - Glembaj je strokovna žirija nagradila tudi Natašo Barbaro Gračner, ki je lani za vlogo prejela že nagrado na Borštnikovem srečanju in Severjevo nagrado.
Skupna povprečna ocena vseh desetih tekmovalnih predstav je bila 4,29 (občinstvo je predstavam podeljevalo ocene od 1 do 5), predstava Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže pa je prejela končno oceno 4,8.

Preberite MMC-jevo recenzijo predstave Gospoda Glembajevi.

Najboljša predstava Leda v režiji Anice Tomić
Nagrado za sodobno dramsko besedilo je strokovna žirija festivala, ki se je sklenil v nedeljo, podelila Mateju Matišiću za dramo Žena bez tijela (Žena brez telesa), za najboljšo režijo pa je bila nagrajena Anica Tomić za predstavo Leda, pod katero se je prav tako podpisal Miroslav Krleža. Uprizoritev je nastala v koprodukciji Zagrebškega gledališča mladih, Festivala Kotor Art in Kraljevskega gledališča Zetski dom Cetinje. Občinstvo jo je izbralo tudi za najboljšo predstavo v celoti.
V ljubljanski uprizoritvi Gospodov Glembajevih poleg Gračnerjeve igra še Marko Mandić kot Leone Glembaj, ki se po enajstih letih bega pred družinskim prekletstvom vrne v očetovo hišo, ob njiju pa še Ivo Ban, Tina Vrbnjak, Matjaž Tribušon in Aljaž Jovanović.