Foto:
Foto:

Bolgar Petar Todorov in Slovenec Gregor Kamnikar, ki sta se združila v omenjeni ustvarjalni tandem, sta tako s projektom seznanila slovensko kulturniško javnost.

Predstava bo zrasla iz delavnice
Dolgoročni projekt je prve korake naredil že leta 2001, ko sta avtorja v Stockholmu pripravila igralsko delavnico na temo Gospodične Julije skandinavskega dramatika Strindberga. Ker so organizatorji delavnice menili, da so v kreativnem smislu ugotovitve delavnice naravnost presenetljive, so Todorova in Kamnikarja pozvali, naj izhodišča, ki jih je ponudila delavnica, razvijeta v celovečerno predstavo.

Želje so lahko hudo škodljiva reč
Predstava se vsebinsko naslanja na igro Gospodična Julija švedskega naturalističnega književnika Avgusta Strindberga. Osrednja tematika uprizoritve bo človekova želja in delirij, v katerega lahko posameznik pade, če so njegove želje preveč intenzivne. To tematiko želita avtorja predstave raziskati na tisti točki človekovega bivanja, ko ta še nima imena, spola, kulturne ali katere druge pripadnosti.

Premierna postavitev projekta je predvidena za september 2005, gostilo pa jo bo stockholmsko gledališče Giljotin; v Ljubljani naj bi predstavo videli mesec dni kasneje.