Veliki glasbeno-gledališki dogodek za mlade v organizaciji MGL-ja bo minil v znamenju odrske uspešnice, muzikala Pomladno prebujenje, v katerem v glavnih vlogah nastopata Klemen Slakonja in Iva Krajnc (na fotografiji). Foto: MGL/Barbara Čeferin
Veliki glasbeno-gledališki dogodek za mlade v organizaciji MGL-ja bo minil v znamenju odrske uspešnice, muzikala Pomladno prebujenje, v katerem v glavnih vlogah nastopata Klemen Slakonja in Iva Krajnc (na fotografiji). Foto: MGL/Barbara Čeferin
Mladi gledalci bodo imeli po koncertu songov iz muzikala priložnost spoznati tudi druge igralce MGL-ja, med njimi Uroša Smoleja, Jano Zupančič, Tjašo Železnik, Jureta Henigmana, Mojco Funkl, Jožico Avbelj, Sebastiana Cavazzo (na fotografiji) ... Foto: MGL/Mimi Antolovič
Večer bo na duhovit način povezoval Gašper Tič. Foto: MGL/Mimi Antolovič
Muzikal Pomladno prebujenje bo v 'standardni' obliki na šišenskem odru zaživel že dan prej. To bo zadnja ponovitev predstave v tej gledališki sezoni. Foto: MGL/Barbara Čeferin
Rockovski muzikal Pomladno prebujenje je nastal po kontroverzni drami nemškega avtorja Franka Wedekinda s konca 19. stoletja. Gre za zgodbo o odraščanju in odkrivanju spolnosti, zato je bila izvirna igra nekaj časa v Nemčiji prepovedana. Muzikal, ki so ga uprizorili tako na Broadwayu kot v West Endu, je dobil več stanovskih priznanj. Foto: MGL/Barbara Čeferin

V petek, 18. marca, ob 20.00 Mestno gledališče ljubljansko v Kinu Šiška pripravlja prvo tradicionalno srečanje za mlade (imetnike dijaških abonmajev, dijake in študente). Gre za glasbeno-gledališki dogodek, ki ga v celoti pripravljajo in izvajajo igralci ter drugi sodelavci MGL-ja.

Več o muzikalu Pomladno prebujenje preberite tukaj.
Večer, ki bo sestavljen iz treh delov, bo povezoval Gašper Tič. V prvem delu bo zasedba Pomladnega prebujenja izvedla koncertni del (songe) muzikala, v drugem delu večera pa bo voditelj skozi duhoviti kviz, v katerem bo sodelovalo tudi občinstvo, predstavil druge nosilce repertoarja gledališča. Večer se bo nadaljeval v preddverju Kina Šiška, kjer se bodo lahko obiskovalci dogodka ob glasbi didžeja tudi neformalno družili z igralci MGL-ja.

Ob tej priložnosti smo poklepetali z Ivo Krajnc, ki se v muzikalu Pomladno prebujenje predstavlja v eni osrednjih vlog.


V čem se bo petkov dogodek najbolj razlikoval od "standardne" predstave Pomladno prebujenje (muzikal bodo na odru Kina Šiška uprizorili že dan prej na predstavi, ki je že razprodana, a si lahko z malo znanja in sreče vstopnico zagotovite s pomočjo MMC-ja)?
Petkov večer bo namenjen predvsem druženju z dijaki, ki bi radi spoznali gledališče MGL in njegove protagoniste. Predstava Pomladno prebujenje bo izvedena kot koncert, pesmi se bodo ob glasbeni spremljavi nizale druga za drugo.

Po končanem koncertu bo sledila še"poslastica" s preostalimi kolegi iz MGL-ja, ki sicer ne sodelujejo pri muzikalu Pomladno prebujenje, ustvarjajo pa druge predstave MGL-ja, namenjene predvsem mlajšemu občinstvu. Tako bodo mladi gledalci lahko slišali skladbe iz predstav Mačka na vroči pločevinasti strehi, Sugar in še nekaterih drugih. Na odru se bodo predstavili Uroš Smolej, Sebastian Cavazza, Jana Zupančič, Mojca Funkl, Tjaša Železnik ...

Vse skupaj bo v enovito celoto povezal Gašper Tič. Po končanem koncertu sledi druženje in rajane do poznih nočnih ur z didžejem. Skratka, z dijaki bomo poiskušali priklicati pomlad!

Pomladno prebujenje je zgodba o odraščanju, pa tudi odločna obsodba malomeščanske morale. Kaj mislite, da je tisto, s čimer je temu muzikalu uspelo prepričati tako številne gledalce vseh generacij, in to kljub ne ravno lahkotni tematiki?
Mislim, da je skrivnost v odlični glasbi, ki je za ta žanr nekoliko posebna, saj vsebuje veliko rocka, popa in punka. Te zvrsti pa pripomorejo k močnejši identifikaciji, saj vemo, da glasba dejansko nagovarja srce, ne pa razuma.

Ste tudi sicer ljubiteljica muzikalov? Ste se že med študijem igre morda videli v tej zvrsti, sta vas že od nekdaj veselila ples in petje?
Nikoli se nisem imela za posebno ljubiteljico muzikalov, sem pa ta žanr pozneje zelo vzljubila. Petje me je zmeraj osrečevalo, vendar sem imela dolgo veliko tremo pred javnim pevskim nastopom. No, malo je imam še zdaj.

Na kakšen način ste se za vloge izpopolnjevali v plesu in petju?
Muzikal je veščina. Žal mi je, da nimamo na akademiji, kjer sem študirala (AGRFT), močnejšega poudarka na tej zvrsti. Na rednem programu študija je zgolj gledališko petje, ki pa zajema tudi elemente muzikala, vendar veliko premalo, da bi lahko govorili o šolanju na tem področju.

Ste si kakšen muzikal že ogledali v katerem od "centrov" te zvrsti, kot sta Broadway ali West End?
Da, bila sem na West Endu, zelo me je navdušil muzikal Sister Act. Fantastično!

V tej sezoni igrate v MGL-ju v še enem muzikalu, Kabaretu. Ker gre za fizično zahtevnejšo vlogo (pa tudi sicer je igralski poklic precej fizično naporen), nas zanima, kako ohranjate dobro psihofizično kondicijo?
Res je, telesna kondicija je potrebna in včasih jo je zelo težko vzdrževati, ker zanjo primanjkuje prostega časa. Drugače pa redno tečem in se ukvarjam z jogo. Skratka, poskušam biti čim bolj dejavna.

Pred kratkim ste se vrnili iz Berlina, kjer ste se izpopolnjevali, odlične odzive pa je po svetu požela tudi vaša vloga v filmu Besa. V Hollywood Reporterju so vas po projekciji filma v Palm Springsu primerjali celo z mlado Nicole Kidman ... Vam takšne pohvale veliko pomenijo? Ste dobili kakšno zanimivo ponudbo za delo v tujini?
Priznati moram, da mi je največ pomenilo to, da je sam film dobil izjemno dobre kritike. Takoj za tem pa me je seveda razveselila pohvala, ki sem jo razumela predvsem kot duhovito potrditev za dobro odigrano vlogo. Pohvale seveda laskajo, vendar se od njih ne da živeti! (Smeh.)

V Berlinu sem se mudila kar nekaj mesecev, tam namreč sodelujem tudi z igralsko agencijo, prek katere sem prišla tudi do dveh projektov, ki naj bi se uresničila v prihajajočem letu. Gre za filmska projekta.