Zgodba je nastala po navdihu iz istoimenske pesmi bosanske pesnice Adise Bašić. Foto: Ksenija Mikor
Zgodba je nastala po navdihu iz istoimenske pesmi bosanske pesnice Adise Bašić. Foto: Ksenija Mikor
He, He, Helium
Gre za zgodbo o potnikih na vlaku Orient Express, ki potujejo od vzhoda proti zahodu. Vlak se iz neznanega razloga ustavi tik pred slovensko-hrvaško mejo. Foto: Ksenija Mikor
He, He, Helium
Premieri sledi gostovanje na festivalih držav nekdanje Jugoslavije. Foto: Ksenija Mikor

V Domu kulture Velenje so pretekli konec tedna premiero uprizorili mednarodno plesno koprodukcijo He, He, Helium, ki je nastala v sodelovanju med Hišo kulture Celje, Festivalom Velenje in projektnimi partnerji The Kirov Dance Company (Nemčija), Udrugo Sretna familija (BiH) in ISFTH Foundation (Nizozemska). Predstava v režiji makedonsko-nemškega koreografa Igorja Kirova je torej nekakšno potovanje po nekdanji skupni državi. Navdih zgodbi je istoimenska pesem Adise Bašić.

HE HE HELIUM (Adisa Basić) Nekoč sem v cerkvi,
zelo resni in pomembni vkleščen med same plafonske grede
videla
helijev balon
kričeč in sijajen
pobegel verjetno kakšnemu otroku
med predolgo mašo.
Nasmehnil se mi je od zgoraj moj dvojnik.
Brez možnosti pobega. Nedolžen upornik
obsojen na smrt
s tihim praznenjem.
prevod: Nadja Horvat

Najprej na gostovanje, jeseni v Cankarjev dom
S stoječimi ovacijami je občinstvo nagradilo umetniško ekipo, ki jo sestavljaljo plesalci Mojca Majcen (tudi pobudnica projekta), Petra Valentić, Armando Disanto in Maurizio Giunti. Tudi gledališki par Mirjani in Zoranu Lešiću, ki sta skrbela za dramaturško plat predstave, kostumografko Ivono Novak, oblikovalca celostne podobe projekta Matiji Kovaču in lučnega mojstra Davorina Štorglja, slovensko-makedonskega skladatelja in klarinetista Gorana Bojčevskega. Njegovo glasbo je pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka posnel Orkester Hiše kulture Celje. Ustvarjalci so se po premieri v Velenju odpravili na gostovanje po festivalih držav nekdanje Jugoslavije, v Cankarjevem domu pa si bo predstavo mogoče znova ogledati jeseni.
Več v prispevku Tine Šrot.
Država kot balon, napolnjen s helijem
Država kot balon, napolnjen s helijem