Jelko Kacin je predlagal vključitev Evropske komisije v morebitni projekt preoblikovanja in nadgradnje SSG-ja v Evropski center manjšinskih gledališč. Foto: MMC RTV SLO
Jelko Kacin je predlagal vključitev Evropske komisije v morebitni projekt preoblikovanja in nadgradnje SSG-ja v Evropski center manjšinskih gledališč. Foto: MMC RTV SLO

Jelko Kacin je komisarki med drugim predlagal vključitev Evropske komisije v morebitni projekt preoblikovanja in nadgradnje SSG-ja v Evropski center manjšinskih gledališč. Vassilioujevo je seznanil z večletnimi težavami ter tudi omejitvami v obsegu delovanja in finančnem poslovanju gledališča. Po njegovem predlogu bo Evropski center manjšinskih gledališč povezoval manjšinska gledališča članic EU-ja, kandidatk in potencialnih kandidat.
Kot so sporočili iz poslančeve pisarne, bi lahko z organiziranjem letnih festivalov manjšinskih gledališč iz širše Evrope razširili in izboljšali programsko in kadrovsko zaledje teh gledališč.
Komisarka Androulla Vassiliou je Kacina pozvala k čimprejšnji pripravi celovitega projekta, ki bi ga komisija preučila. Tak projekt bi Evropska komisija podprla in gledališče bi lažje znova zaživelo. Po njenem mnenju to ne bi bilo dobro le za Trst in slovensko manjšino, ampak tudi velika spodbuda in dodana vrednost za širšo Evropo.
Beogradova želja po EPK-ju 2020
Kacin in Vassilioujeva sta spregovorila tudi o kandidaturi Beograda za evropsko prestolnico kulture 2020. Komisarka je poslanca v vlogi poročevalca Evropskega parlamenta za Srbijo seznanila s trenutnimi omejitvami in zoženo pravno podlago, ki Beogradu še ne omogoča formalne kandidature za evropsko prestolnico kulture, saj Srbija ni država članica EU-ja.
Ker je pravna podlaga za izbor prestolnice kulture trenutno v prvi fazi sprememb, sta se pogovarjala tudi o možnostih za spremembo togih pravil, ki bi znova omogočila vključitev držav kandidatk in prihodnjih kandidatk v postopek izbora. Carigrad je na podlagi prej veljavnih pravil tako že lahko postal evropska prestolnica kulture 2010, čeprav tudi Turčija še ni članica EU-ja.