"Tipična Slovenka" v elementu. Foto: Teater SSG

Predstava Kako postati Slovenec v 50 minutah, v kateri igra Daniel Dan Malalan, je kombinacija podob in besed, projekcij in igranja v živo.

Režiserka je navdih našla v besedilu Laile Wadia Kako postati Italijan v 40 minutah. Predstava je ekipno avtorsko delo, pri katerem so poleg režiserke sodelovali Martina Kafol, Martin Lissiach in Malalan.

Alessandro Mizzi nastopa kot gostujoči igralec v videoposnetkih, k predstavi je prispeval tudi s svojo humoristično žilico in kabaretno izkušnjo. Glasbeno kuliso v živo bo na drevišnji ponovitvi ustvarjal harmonikar Stefano Bembi.

Kot so zapisali v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, se bodo gledalci lahko naučili, kateri prazniki, tradicije in ustanove so ključnega pomena za slovensko skupnost, pa tudi primerne uporabe in izgovarjave nekaterih besed.

Šaljive in posodobljene priredbe slovenskih mitov, koristni nasveti za čim uspešnejšo uporabo osmic ali slovenskih nakupovalnih središč, nasveti za boljše medsebojno razumevanje v vsakdanjih položajih in tudi jezikovni napotki so samo nekatera poglavja v dolgi vrsti zabavnih prizorov, v katerih se bo obmejni gledalec zlahka prepoznal.

Vstop na dvojezično predstavo v okviru pobude Trieste Estate, ki jo prireja Občina Trst, bo prost.

Koproducenti predstave so Slovensko stalno gledališče v Trstu, kulturno društvo Raz/seljeni in Glasbena matica v sodelovanju s Primorskim dnevnikom in Slofestom.