Oder
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 7 glasov Ocenite to novico!
Branko Završan
Pričakujte komedijo z veliko socialne, politične, seksualne in trpke resničnosti ter črnega humorja. Igralec bo postavljen iz oči v oči s sebi podobnimi in mikrofonom vmes. Vsa sredstva so dovoljena: pripovedovanje, spraševanje, petje, vpitje in še kaj, so zapisali v Cankarjevem domu. Foto: Cankarjev dom
       Lahko razumem, da kdo mojega vedenja moralno ne odobrava, ker je bil vzgojen v drugačni kulturi ali drugačnem družbenem sistemu. Toda ne sme me soditi samo na podlagi moje drugačnosti. Zato je med drugim ta Anglež v Bosni gej. Če po eni strani z vso pravico zahtevaš enakost za homoseksualce, na drugi pa hkrati izkoriščaš privilegij nad "domorodci", potem je mogoče reči najmanj to, da nisi dosleden. Zato opozarjam, da število in vrste "bizarnosti", kakršne Sahibi odkrivajo, tu niso posledica naše "komunistične" zaostalosti, ampak, nasprotno, njihove klavstrofobične demokratičnosti.       
 Nenad Veličković
       Bosna in Hercegovina je na papirju neodvisna, suverena in tako naprej, vsi pa vedo, da gre za prehodno obliko med rezervatom in kolonijo.       
 Citat iz romana
VIDEO
Ko se drugačnež znajde me...

Dodaj v

Kako Sahib, Evropejec na Balkanu, vidi Balkan?

Sahibove impresije iz depresije na odru CD-ja
11. marec 2009 ob 12:28,
zadnji poseg: 11. marec 2009 ob 20:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Glavni junak monodrame Sahib je uradnik mednarodne organizacije v povojnem Sarajevu in Beogradu, ki piše pisma ljubimcu v Veliko Britanijo.

Režiserka Ivana Djilas je dejala, da je Slovenija primerna država za monodramo Sahib - impresije iz depresije, saj se "nam zdi, da pripadamo Evropi, zmotno pa se čutimo Balkan". Zamisel za predstavo, ki je na sporedu cankarjevega doma, se je porodila direktorici Artbiroja Barbari Lapajne Predin, ko je prebrala roman Nenada Veličkovića v pismih.

"Upor proti licemerju"
Sahib je uradnik na mednarodni misiji, ki v Sarajevo prispe, da bi "civiliziral družbo davkoplačevalcev, da podpre take misije", svoje vtise o Balkanu pa pošilja ljubimcu. Med drugim Sahib na neki točki zapiše: "Veliko let bo minilo, preden bodo dojeli, da človeku ni treba biti črn, da bi bil suženj."

Djilasova je pojasnila, da je Slovenija ravno nekje med Veliko Britanijo in Balkanom, zato se ljudje težko poistovetijo s Sahibom kot evropskim uradnikom ali Sahibom kot Bosancem. Razmah koloniziranja z denarjem, občutek, da smo Slovenci nekam priplavali, pa je po njenih besedah prav tako vprašljiv. Gre za komedijo z obilico črnega humorja, ki se loteva socialnih, političnih in seksualnih vprašanj, za "upor proti licemerju", so zapisali v CD-ju.

Veličkovićev roman je bil po besedah Lapajne Predinove na začetku zasnovan kot gledališki komad za dva igralca, a ker se za njegovo uprizoritev ni zanimal nihče, je avtor vseh 75 pisem objavil v časopisu, nato pa so, združena, izšla kot roman.

Vzporednice z Vojnovićevimi "Čefurji"
V monodrami, ki je nastala v koprodukciji Artbiroja in Cankarjevega doma, nastopa Branko Završan. Djilasova in Završan sta se strinjala, da je bilo krajšanje vsebinsko strnjenega in povednega romana težavno delo. Skrajšanje je predstavljalo "hudodelstvo nad tekstom", je menil Završan. V odrski priredbi se zgodba lušči, oblika pa je daleč od narativne, je dodal.

Vodja programa gledališča in plesa v CD-ju Alja Predan je postavila vzporednice med romanom o Sahibu in Čefurji raus! letošnjega Prešernovega nagrajenca Gorana Vojnovića. "Ne gre za isto temo ali način, a sta vendar obe knjigi kritični do okolja, v kateri nastajata, in do druge strani," je menila.

Pri časopisni hiši Dnevnik bodo dan po premieri, v četrtek, ob 17.00 v Štihovi dvorani CD pripravili okroglo mizo z Veličkovićem in Dnevnikovimi kolumnisti. O vprašanjih, ki jih Veličković izpostavlja v romanu, bodo spregovorili Vlado Miheljak, Ervin Hladnik Milharčič in Tanja Lesničar Pučko ter režiser Slobodan Maksimović.

C. R.

Prijavi napako
Komentarji
Gorkee
# 12.03.2009 ob 02:51
Še en svetnik jugoslavistike na FF.
igl
# 11.03.2009 ob 19:57
Lokalne novice
Kazalo